Poliția cumpără soft-uri pentru monitorizarea tranzacțiilor cu criptomonede. Fiecare deținător de portofel electronic va putea fi identificat

criptomonede sursa foto: Pexels

Inspectoratul General al Poliției Române a lansat în SICAP un contract de 1,6 milioane lei pentru cumpărarea de soft-uri și instruire în folosirea lor, prin intermediul cărora să monitorizeze tranzacțiile cu criptomonede și amprentele digitale lăsate de utilizatori de pe teritoriul țării. Achiziția se încadrează în proiectul „Investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale” finanțat de UE și include un set de 6 programe de monitorizare și un kit de training.

Iată ce va face Poliția cu soft-urile în cauză, conform datelor din Fișa Tehnică:

  • Va verifica legăturile dintre tranzacțiile cu criptomonede;
  • Va urmări și verifica fluxurile monetare în cadrul blockchain-urilor;
  • Se poate identifica orice deținător de portofel electonic pe baza adresei tranzacției cu criptomonede;
  • Poate scana automat mai mult de 1.000 forumuri, aplicații media și site-uri darknet;
  • Interfață intuitivă prin care utilizatorii pot viziualiza și crea rapoarte intuitive cu fluxurile de criptomonede;
  • Se pot accesa informațiile contextuale open source (OSINT) de pe diverse site-uri web;
  • Număr nelimitat de investigații.

Din punct de vedere al IGPR, criminalitatea informatică, inclusiv cea care implică folosirea criptomonedelor, este de natură nu numai a produce prejudicii materiale, dar și să strice imaginea României în exterior.

„Din punctul de vedere al tendințelor, criminalitatea infonnatică produsă în România afectează, pe lângă instituțiile financiare, sistemele informatice și imaginea României pe plan extern. Astfel, este necesar a se realiza o mai bună coordonare și prevenire a acestui fenomen la nivel național pentru a cunoaște factorii generatori de criminalitate informatică și a reduce impactul acestuia. Achiziționarea produselor care fac obiectul prezentului caiet de sarcini a fost detenninată de nevoia respectării activităților de implementare a proiectului.

Prezentul proiect va ajuta autoritățile din România să creeze infrastructura necesară în vederea creșterii capacității de coordonare a eforturilor naționale pentru combaterea criminalității organizate, având în vedere faptul că România a obținut deja rezultate evidențe și considerabile în domeniul luptei împotriva criminalității informatice”, motivează Poliția această achiziție.

Livrarea produselor se va face în termen de 45 de zile de la semnarea contractului cu furnizorul selectat. Ofertele se desfac în 22 martie, departajarea lor se face în funcție de preț și durata cât mai mare a licenței de operare pentru soft-uri (minim 24 luni).

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *