Polonia nu vrea ca taxa pe profiturile excesive ale companiilor energetice să fie aplicată în toate țările UE. Ar dori, însă, o asemenea taxă la nivel național

polonia steag Karolina Grabowska Sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Polonia se opune impunerii la nivelul Uniunii Europene a unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice, a afirmat ministrul Climei, Anna Moskwa, potrivit Reuters. 

În schimb, Polonia ar putea introduce în mod independent o soluţie similară.

“Luăm în considere o astfel de idee la nivel naţional … dar nu suntem de acord cu introducerea unei astfel de soluţii la nivel european”, a declarat Moskwa la postul privat Radio Zet.

Ieri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va propune măsuri de plafonare a veniturilor companiilor care produc ieftin energie și suprataxarea companiilor din petrol, gaze și cărbune. Măsurile au urma să genereze peste 140 miliarde de euro.

Decizia ar trebui adoptată în unanimitate, deoarece se referă la impozitare, iar o soluţie la nivelul UE nu va fi practică deoarece există diferenţe între sistemele energetice ale ţărilor membre, a apreciat ministrul polonez al Climei.

“Vom fi împotriva măsurii .. am depus o moţiune oficială pentru votul în unanimitate, ţările diferite au abordări diferite în această problemă. Multe state nu sunt de acord cu o astfel de soluţie”, a declarat Moskwa.

Guvernul de la Varşovia a adoptat scutiri de taxe, subvenţii la combustibili pentru gospodării, şi alte măsuri, pentru a atenua efectul creşterii preţului la energie.

Luna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki anunţa că firmele din sectorul energiei vor trebui să absoarbă o parte din costuri prin creşteri mai reduse ale tarifelor la energie.

 

Sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *