Premierul Ciolacu, în țara de pe ultimul loc în clasamentul DESI al digitalizării în UE: “M-am întâlnit cu reprezentanții unora dintre cele mai importante companii din lume din zona tehnologiei” / “Am discutat despre oportunitățile de a accelera digitalizarea sistemului administrativ românesc”

Redacția sept. 6, 2023 1 comentarii
ciolacu it isti

Reprezentanți ai Apple, Amazon și IBM au fost azi în România, iar premierul Marcel Ciolacu anunță că s-a întâlnit azi cu reprezentanții unora dintre cele mai importante companii din lume din zona tehnologiei și a discutat despre “digitalizarea sistemului administrativ românesc”, și despre “reforma digitală a administrației publice”. Premierul Ciolacu nu a făcut referire la reacția mediului de afaceri în legătură cu un aspect cu impact semnificativ în industrie: guvernul se pregătește să renunțe la facilitățile fiscale în IT și să aplice  impozitarea veniturilor salariaților din domeniu care depășesc suma de 10.000 lei brut.

“Prezența lor (a companiilor, n.red.) în România, la Forumul de Afaceri al Inițiativei delor 3 Mări organizat de Guvernul României, demonstrează că țara noastră reprezintă o zonă extrem de atractivă pentru noi investiții. Am discutat cu acești giganți tehnologici despre oportunitățile de a accelera digitalizarea sistemului administrativ românesc, precum și reforma digitală a administrației publice.
Le-am propus colaborarea în ceea ce privește serviciile de cloud, investițiile în infrastructură și proiecte de cercetare avansată, dar și în industria serviciilor pentru tehnologia informației, pentru că ne dorim să dezvoltăm împreună proiecte de mediu, cybersecurity și educație. Sunt convins că folosind know-how-ul unor lideri mondiali în domeniile lor vom reuși să accelerăm dezvoltarea României și alinierea sistemului nostru administrativ la standardele occidentale”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, pe pagina sa oficială de Facebook.

Declarațiile vin în contextul în care România a rămas și în 2022 pe ultimul loc în UE în privința valorii indicelui economiei și societății digitale (DESI). În raportul din 2022, experții europeni subliniază că performanțele țării în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale și a serviciilor publice digitale sunt slabe în comparație cu cele ale celorlalte state membre ale UE.

Vezi ;i>

GRAFIC. Digitalizarea în România, „sub nivelul mării”: Țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al indicelui DESI din ultimii șapte ani. Economiști: Convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată/ Doar o reformă fundamentală poate schimba perspectiva

 

Foto: Marcel Ciolacu, Facebook

Comentarii

  1. Dl Ciolacu, problema este dvs , adica la politicul romanesc nu la mediul IT din Romania .Romania are companii care ofera sofware si solutii pentru dezideratele dvs. Trebuie insa ca ele sa treaca de coruptia din parlamentul si guvernul nostru. Sunt companii care automatizeaza procesele repetitive, ofera management integrat digital, pentru administratie sau alte tipuri de administrare de servicii catre populatie. Despre partea hardware, trebuie bani disponibili si sa acceptati digitalizarea adica sa renuntati la 70% din angajatii din administratie care nu fac nimic. degeaba vb dvs acolo doar sa va auziti glasul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *