GRAFIC. Digitalizarea în România, „sub nivelul mării”: Țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al indicelui DESI din ultimii șapte ani. Economiști: Convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată/ Doar o reformă fundamentală poate schimba perspectiva

monitor-gbd7f0eaa3_1280

România rămâne pe ultimul loc în UE în 2022 în privința valorii indicelui economiei și societății digitale (DESI) și în acest an, arătau în urmă cu câteva zile datele Comisiei Europene. Un aspect și mai îngrijorător: țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al DESI în perioada 2015-2022, îndepărtându-se astfel și mai mult de celelalte țări ale UE, după cum subliniază datele sintetizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Aceștia au analizat evoluția din ultimii ani: față de 2015, indicele DESI pentru România a crescut cu doar 3,7 puncte, față de 13,4 – creșterea medie a țărilor UE. Convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată și doar o reformă fundamentală ar putea schimba trendul, atrag atenția economiștii. “Suntem sub nivelul mării”, a sintetizat un fost președinte de instituție de digitalizare românească. Dar ar fi câteva măsuri care ne-ar mai putea ridica de acolo.

În raportul din 2022, România se situează pe ultimul loc în clasamentul UE, cu un scor de 30,6 puncte, faţă de o medie UE de 52,3 puncte.

Raportul DESI 2022 pentru România poate fi consultat AICI

Echipa de economiști a urmărit evoluția indicelui în ultimii ani. “Indicele economiei și societății digitale (DESI), elaborat de Comisia Europeană pe baza datelor Eurostat, reprezintă un instrument util pentru măsurarea nivelului digitalizării în țările membre ale UE, precum și pentru a urmări progresul realizat în ultimii ani în acest domeniu. Din păcate, România a rămas pe ultimul loc al clasamentului european și în 2022, același loc unde se afla și la prima publicare a raportului privind DESI în anul 2015. După o scurtă perioadă (2018-2020) în care România devansa Grecia și Bulgaria în acest clasament, în anul 2021 țara noastră a „revenit” la ultima poziție al clasamentului UE“, sintetizează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA.

Un alt aspect îngrijorător îl reprezintă faptul că România nu numai că are cel mai scăzut scor DESI, dar a înregistrat și cea mai lentă creștere în perioada 2015-2022 dintre toate țările UE.

“Acest aspect arată că România, chiar dacă a avut un progres privind digitalizarea, s-a îndepărtat tot mai mult de media europeană, celelalte țări înregistrând un progres mult mai dinamic în această perioadă. Așadar, convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată, fiind necesară o reformă fundamentală pentru a inversa acest trend, care ar trebui să includă un sistem care să accelereze dezvoltarea și adoptarea soluțiilor digitale atât în sectorul public, cât și în mediul de afaceri, respectiv o includere pe scară largă a competențelor digitale în sistemul educațional pe toate nivelurile”, transmite echipa Romanian Economic Monitor.

În ultimii șapte ani, indicele DESI pentru România a crescut cu doar 3,7 puncte, față de 13,4 – creșterea medie a țărilor UE.

“Bărcuța” România, departe de echipa digitalizată europeană:

 

Cercetătorii fac și o mențiune legată de analiza datelor existente: deși de-a lungul anilor structura indicelui DESI a fost dezvoltată prin adăugarea de noi variable, se poate face o comparație între evoluția în timp a indicelui DESI între țările UE, aceeași metodologie fiind folosită în fiecare țară și în fiecare an.

Ce spune raportul CE

Indicele economiei și societății digitale (DESI) urmărește progresele înregistrate în statele membre ale UE în ceea ce privește competitivitatea digitală în domenii precum capitalul uman, conectivitatea în bandă largă, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi și serviciile publice digitale.

Conform datelor publicate de Comisia Europeană la finalul lunii iulie, România se situează și în acest an pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE, în ediția din 2022 a Indicelui economiei și societății digitale (DESI). Reprezentanții CE au subliniat că în România creșterea anuală relativă este inferioară celei a țărilor similare, ceea ce indică faptul că nu este convergentă cu restul statelor membre.

România se situează pe ultimul loc în clasamentul UE, cu un scor de 30,6 puncte, faţă de o medie UE de 52,3 puncte. Finlanda, Danemarca, Țările de Jos și Suedia continuă să fie pe primele locuri în UE. Cu toate acestea, și statele fruntașe au o serie de provocări în sectorul digital.

„Creșterea anuală relativă a României este inferioară celei a țărilor similare, ceea ce indică faptul că nu este convergentă cu restul statelor membre. Țara a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE, dar își menține locurile fruntașe în ceea ce privește proporția femeilor specialiste în domeniul TIC din forța de muncă (locul 2) și în ceea ce privește numărul absolvenților în domeniul TIC (locul 4)”, arată raportul.

Specialiștii subliniază că o schimbare semnificativă a ritmului de pregătire a României în ceea ce privește competențele digitale este esențială pentru ca UE să atingă obiectivul deceniului digital privind competențele digitale de bază și specialiștii în domeniul TIC.

România are rezultate relativ bune în ceea ce privește conectivitatea, aceasta reprezentând dimensiunea pentru care obține cel mai bun punctaj. Proporția utilizării serviciilor de acoperire de bandă largă fixă de cel puțin 100 Mbps (57 %) și prin rețelele fixe de foarte mare capacitate (87 %) depășește media UE. Acest lucru este, de asemenea, important având în vedere obiectivul deceniului digital de acoperire în proporție de 100 % a tuturor gospodăriilor prin rețelele de gigabiți până în 2030, arată raportul.

Experții europeni subliniază însă că performanțele țării în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale și a serviciilor publice digitale sunt slabe în comparație cu cele ale celorlalte state membre ale UE. Ponderea IMM-urilor care au cel puțin un nivel de bază de intensitate digitală (22%) și procentajul întreprinderilor care fac schimb electronic de informații (17 %) sunt cele mai scăzute din UE.

“În privința componentelor DESI, România stă cel mai bine la capitolul Conectivitate, care măsoară în principal existența și performanța infrastructurii digitale, precum accesul la internet de viteză ridicată a gospodăriilor sau rata de acoperire 5G la nivelul țării. În privința conectivității, România se află pe locul 15 în UE, însă 2022 reprezintă primul an în care România scade sub media europeană și în privința acestui indicator. Celelalte trei componente ale indicelui, respectiv Capital Uman (care măsoară aspecte, precum nivelul competențelor digitale sau existența unui număr suficient de specialiști ITC), Integrarea Tehnologiilor Digitale (care se referă la utilizarea diferitelor soluții digitale la nivelul companiilor din România) și Servicii Publice Digitale (care măsoară răspândirea instrumentelor digitale în sectorul public, puse la dispoziția cetățenilor și a mediului de afaceri), arată o imagine și mai îngrijorătoare. România se află pe ultimul loc al UE în privința tuturor celor trei indicatori, iar performanța noastră pare să se îndepărteze în timp din ce în ce mai mult de media europeană”, menționează Szász Levente.

Fost președinte al Agenției pentru Digitalizarea României: “Suntem sub nivelul mării”

“DESI este oglinda progresului, a civilizației, a bogăției României”, iar noi suntem repetenți de ani buni, admite Sabin Sărmaș, fost președinte al Autorității pentru Digitalizarea României și președinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în Camera Deputaților (deputat PNL).

“În imaginea de mai jos, linia galbenă e nivelul mării, iar coloanele albastre reprezintă performanța noastră, a României, pe cele patru dimensiuni măsurate: capital uman, conectivitate, integrarea tehnologiilor digitale și servicii publice. Pe scurt, suntem sub nivelul mării”, notează Sărmaș, într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care comentează cel mai recent raport DESI.

 

 

Cu toate acestea, deputatul – IT-ist susține că “nu e o dramă că suntem ultimii”. “Dramatic este dacă nu facem nimic, dacă nu folosim miile de creiere românești pentru a face soluții care să ușureze viața tuturor, care să ne ajute să urcăm în clasament.”.

Cum am ajuns aici? Ar fi câteva motive, spune Sărmaș, iar unul ar fi faptul că mai puțin de unul din trei români (28%) are competențe digitale de bază. Un al doilea motiv: “oricât de trist sună, sunt companiile din România, care aleg să rămână în Evul Mediu când vorbim de digitalizare. Doar 22% – față de media europeană de 55% – utlizează tehnologiile digitale”, spune Sărmaș.

În ceea ce privește serviciile publice digitale, suntem în stadiul actual din mai multe motive, iar unul dintre acestea este că nu am avut identitate digitală națională. Dar avem PSCID (Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digital) în implementare. Alte probleme/ rezolvări: nu avem interoperabilitate, dar avem o lege pentru asta și premise foarte bune să o aplicăm; nu am avut infrastructură, dar avem bani pentru Cloud. Și încă ceva: am avut implementări deficitare pentru multe dintre soluțiile de e-guvernare.

Potențiale soluții, potrivit fostului președinte ADR?

 • Toți absolvenții de clasa a 8-a trebuie să aibă competențe digitale de bază.
 • Instruire digitală la locul de muncă pentru cei 5,7 milioane de angajați din sectorul public și din mediul privat.
 • Creșterea numărului de absolvenți în domeniul IT&C pentru consolidarea uneia dintre cele mai puternice industrii autohtone.
 • Demararea licitației 5G și sprijinirea companiilor în demersul de implementare a infrastructurii 5G in România.
 • Integrarea tehnologiilor digitale și utilizarea granturilor din PNRR
 • Demersuri pentru servicii publice digitale și Implementarea interoperabilității

Foto: Pixabay

Comentarii

 1. PENTRU IMPLEMENTARILE DEFICITARE AU LUAT BANII CEI CARE TREBUIAU SA-I IA ?
  ASTA E TOT CE CONTEAZA PENTRU PARTID SI SECURITATE.

 2. Povesti…
  Digitalizarea serviciilor publice e buba Romaniei iar asta e cauzata de LIPSA vointei politice pentru a implementa acest proiect numit DIGITALIZARE!
  Politrucii Romaniei NU vor Digitalizare, ar insemna ca noi romanii sa vedem cat fura ei din banii publici si in plus, clientela lo politica incompetenta care colcaie in Institutiile publice ar fi in pericol, pentru ca Digitalizarea duce la scaderea numarului de bugetari, iar de ramas trebuie sa ramana aia care au competente digitale!
  NU o vor, Sabin Sarmas a spus asta cand era seful ADR si a vrut sa implementeze Cloud-ul guvernamental: el a spus ca e o “problema de vointa politica”!
  Acum ca e deputat, o suceste si o invarteste!
  NU vom vedea Digitalizare precum in Estonia, vor carpi ai nostri pe ici pe colo, suficient cat sa le permita sa fure in continuare banii publici si sa ascunda de ochii nostri ce nu trebuie sa stim!!!

 3. De ce NU va reusi Digitalizarea in Romania cum a reusit in Estonia:
  “Fostul preşedinte al Estoniei: Proiectele naţionale de digitalizare trebuie să fie coordonate DIRECT de cel mai puternic om din ţară.
  Proiectele naţionale de digitalizare nu trebuie să fie conduse de miniştrii de IT ci de o altă persoană care trebuie să lucreze direct cu cel mai puternic om din ţară – preşedintele sau premierul – pentru ca lucrurile să avanseze rapid iar miniştrii care răspund de alte domenii să acorde atenţie acestor probleme spune, într-un interviu pentru ZF Toomas Hendrik Ilves, fostul preşedinte al Estoniei, care în cei 10 ANI de mandat a reuşit să-şi transforme ţara într-unul dintre liderii globali în domeniul utilizării tehnologiei în sectorul public.(Toomas Hendrik Ilves a studiat in SUA si are un CV impresionant!)
  „Aş recomanda cu tărie ca întotdeauna RESPONSABILUL cu digitizarea să nu fie un „ministru IT”. O astfel de funcţie nu face decât să permită celorlalţi membri ai guvernului să NU se preocupe de digitizare şi să evite această respon­sa­bilitate. În plus ceilalţi miniştri NU simt respon­sabilitatea de a lua în considerare propunerile Ministerului digitizării.
  Întotdeauna este cel mai indicat ca politica de digitizare să fie condusă de către un DEPARTAMENT care să fie subordonat şi să răspundă DIRECT prim-ministrului sau preşedintelui, în funcţie de sistemul de guvernământ”, a declarat Hendrik Ilves.
  El va participa în data de 7 noiembrie la Microsoft Summit, unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie şi business de pe piaţa locală, care va avea loc la Teatrul Naţional din Capitală. Ziarul Financiar este partenerul media al Microsoft Summit.
  Gasiti interviuri cu Toomas Hendrik Ilves referitor la procesul de Digitalizare a Estoniei si veti intelege de ce soun cu tarie ca Romania NU va reusi…. din pacate….

 4. Digitalii încurajează mediocritatea distrug relații interumane încurajează lenea intelectuală sunt lipsiți de cultură….este o plagă ce vine la pachet cu mizeria numită globalizare.bineinteles că cine luptă împotriva globalizării este catalogat putinist antieuropean etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *