Premierul Marcel Ciolacu: Eu mi-am asumat că scad pragul la microîntreprinderi la 500.000 de euro, ceea ce am făcut. Domnul Ghinea și domnul Cîțu și-au asumat că vor scădea pragul la 60.000 de euro

Marcel Ciolacu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că el, împreună cu liderul liberalilor Nicolae Ciucă, și-au asumat în fața Comisiei Europene că vor scădea pragul la microîntreprinderi de la un milion de euro la 500.000 de euro, ceea ce au făcut, în timp ce scăderea la 60.000 de euro a fost asumată de fostul ministru Cristian Ghinea și fostul premier Florin Cîțu.

„Ce dezamăgire să am eu pentru lucruri pe care nu le-am trecut eu în PNRR. Comisia vine și ne spune și ne arată lucrurile pe care ni le-am asumat. Domnul Ghinea și domnul Cîțu și-au asumat acele lucruri în PNRR. Eu ce pot să fac este să negociem. de exemplu la microîntreprinderi unde domnul Ghinea și domnul Cîțu și-au asumat că va fi un prag de 60.000. Nu Marcel Ciolacu. Eu cu domnul Ciucă ne-am asumat că scădem de la un milion la 500.000, lucru pe care l-am făcut”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat despre negocierile cu Comisia Europeană referitoare la scăderea pragului pentru microîntreprinderi.

Premierul a afirmat că România a consumat doar 20% din sumele primite din PNRR pe tranșa 1 și tranșa 2 și că „nu se pune problema că România rămâne fără bani”.

El a afirmat că România va încasa bani și în acest an din PNRR, iar „important este să încasăm suma întreagă”.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat recent că se negociază în continuare cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la scăderea pragului pentru microîntreprinderi, transmite News.ro. Ministrul susține că „România şi-a îndeplinit jalonul” şi „îl considerăm în continuare îndeplinit”. El a adăugat că plafonul sau pragul pentru microîntreprinderi este la 500.000 euro şi că „aşa negociem la 500.000 euro”.

„Se va negocia în continuare. România şi-a îndeplinit jalonul. Îl considerăm în continuare îndeplinit. Suntem în discuţii tehnice în continuare. Nu există acest plafon pe care îl invocă undeva în PNRR. A fost prinsă o aluzie la acest tip de abordare cu TVA cu plafonul de TVA de cei care au scris la un moment dat PNRR, în fundamentarea pe care au avut-o, dar România a luat, zic eu, destule măsuri pe microîntreprinderi. Haideţi să ne uităm pe partea economică. Discutăm în continuare cu Comisia, nu numai noi de la fonduri europene”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat ce se întâmplă cu scăderea pragului pentru microîntreprinderi, lucru cerut de către Comisia Europeană, miercuri la sediul PSD.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, joia trecută, că există un dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a găsi soluţiile cele mai bune, întrebat despre faptul că cei de la CE consideră că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră. „Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea jalonului 206”, a adăugat Ciolacu. „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”, a mai spus şeful Guvernului.

Chestionat dacă va pierde România banii sau va scădea pragul pentru microîntreprinderi, prim-ministrul PSD a răspuns: „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”.

Pe 27 ianuarie, Marcel Ciolacu spunea că România are în continuare probleme cu Jalonul 206 din PNRR, Comisia Europeană considerând că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră.

Jalonul 206 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se referă la revizuirea Codului fiscal. „Noua lege va modifica Codul fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispoziţiilor speciale începe în T1 2023 şi este finalizată până în T4 2024”, arată jalonul respectiv din PNRR.

Context. Amintim că Comisia Europeană a blocat cererea 3 de plată din PNRR trimisă de guvern în 15 decembrie 2023, în valoare de 2,7 miliarde de euro, conform surselor guvernamentale. Una dintre probleme este pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi.

Comisia Europeană a solicitat ca pragul la microîntreprinderi să fie redus la 50.000 de euro încă din acest an, dar Guvernul negociază ca acesta să fie mai ridicat și să scadă eșalonat, conform unor surse guvernamentale.

Recent, la București, reprezentanții Comisiei Europene au cerut reducerea pragului la microîntreprinderi și „urgentarea” acestui lucru, însă nu au menționat un plafon.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *