Premierul Nicolae Ciucă: Încurajăm investiţiile sud-coreene în producerea energiei verzi şi tehnologiilor digitale, precum şi o legătură mai strânsă între IMM-urile din ţările noastre

Redacția dec. 23, 2022 0 comentarii
Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la Masa rotunda de afaceri Romania-Republica Coreea

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat vineri, alături de premierul sud-coreean Han Duck- soo, la o Masă rotundă de afaceri România-Republica Coreea, în marja vizitei pe care o face la Seul, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu o delegaţie guvernamentală şi parlamentară.

Cu acest prilej, premierul Nicolae Ciucă a exprimat interesul României pentru consolidarea relaţiilor tradiţional bune între cele două state şi revigorarea Parteneriatului Strategic de la lansarea căruia se vor împlini, anul viitor, 15 ani.

Şeful Executivului a subliniat disponibilitatea autorităţilor române de a avea un dialog deschis cu companiile sud-coreene cu privire la identificarea unor oportunităţi noi de investiţii în România, precum şi la stimulentele şi condiţiile care ar face aceste investiţii atractive şi benefice ambelor părţi.

”România are toată deschiderea pentru a facilita investiţiile companiilor sud-coreene. Suntem profund interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi şi tehnologiilor digitale, precum şi a legăturile dintre IMM-urile din ţările noastre. Urmărim parteneriatul cu KOSME (Korea SMEs and Startups Agency) pentru înfiinţarea unui Centru de Schimb Tehnologic în Bucureşti. În condiţiile creşterii, în plan global, a relevanţei securităţii aprovizionării cu energie, este necesar să avansăm discuţiile privind energia nucleară – energie sigură, curată şi accesibilă pentru consumatori şi inovarea în acest domeniu. Partea română susţine dezvoltarea lanţului de aprovizionare al reactoarelor modulare de mici dimensiuni, precum şi inovarea în domeniul tehnologiilor din sectorul nuclear civil”, a declarat prim-ministrul Ciucă.

În cadrul întrevederii cu oamenii de afaceri, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a încurajat companiile sud-coreene interesate să investească în domeniile vizate de programele-cheie din Fondul pentru modernizare şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv în proiecte privind sursele regenerabile de energie. Prim-ministrul a mai subliniat şi interesul părţii române în ceea ce priveşte cooperarea cu Republica Coreea în domeniul gazelor naturale lichefiate. De asemenea, a evidenţiat deschiderea părţii române pentru schimbul de bune practici şi know-how în domeniul energiei şi în alte domenii cu partea sud-coreeană.

Premierul a prezentat avantajele pe care le oferă investitorilor economia naţională. România oferă oportunităţi diverse de investiţii, fiind una dintre cele mai dinamice şi mai competitive economii ale Uniunii Europene, şi dispune de o poziţie geografică strategică, ce poate fi utilizată ca punct de intrare pe piaţa unică europeană, spre Balcani sau spre Vecinătatea Estică.

În pofida consecinţelor pandemiei de COVID-19 şi ale războiului din apropierea graniţelor, rata de creştere a economiei româneşti, în 2022, rămâne una peste aşteptări, iar investiţiile străine directe vor depăşi nivelul record de 11 miliarde de euro în acest an, potrivit estimărilor BNR.

”Aceşti indicatori dovedesc încrederea investitorilor în perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi în oportunităţile oferite de instrumentele europene – şi în mod special Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – care stimulează modernizarea accelerată a economiei şi mediului de faceri româneşti, în special pe dimensiunile infrastructură şi tranziţie verde, domenii în care Republica Coreea excelează”, a afirmat premierul României.

La întâlnirea cu oamenii de afaceri au participat, împreună cu premierul, o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, precum şi vicepremierul şi ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, ministrul Apării Naţionale, Angel Tâlvar, directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă.

Economia sud-coreeană a devenit a zecea economie a lumii (a patra din Asia), cu un PIB nominal de aproximativ 1630 miliarde USD (2020). În 2021, economia sud-coreeană a înregistrat o creştere de 4%, datorată, în mare parte, performanţei puternice a exporturilor (îndeosebi a celor de semiconductori, autovehicule şi produse petrochimice).

Sursa foto: gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *