Premierul Nicolae Ciucă: Noile măsuri de sprijin pentru facturi sunt în principiu finalizate. Se vor aplica pe o perioadă mai lungă de timp

Redacția feb. 23, 2022 0 comentarii
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că noile măsuri de sprijin pentru populație și companii în fața scumpirilor la energie sunt în principiu finalizate, ele urmând să se aplice pe o perioadă mai lungă de timp.

„Suntem aproape de final cu pachetul de măsuri la nivelul Guvernului pentru a continua măsurile de protecție a populației și a economiei față de evoluția prețului la energie electrică și gaze.  Am avut analize desfășurate la nivelul ministerelor Energiei, Finanțe, Mediu, Muncii, Economiei, Antreprenoriatului și întâlniri și discuții în cadrul comitetului interministerial. În acest moment am avut întâlnire la nivelul coaliției, măsurile fiind în principiu finalizate. Mâine urmează să desfășurăm o nouă întâlnire în cadrul comitetului interinstituțional, urmând să comunicăm aceste măsuri care vin să asigure un set de mecanisme astfel încât protejarea populației și a economiei să se realizeze pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat premierul, în deschiderea ședinței de Guvern.

Reamintim că Guvernul a discutat mai multe posibile pentru a atenua criza facturilor la energie. Una dintre acestea e reducerea TVA la facturile consumatorilor până la 5%. O altă posibilă soluție e plafonarea adaosului comercial la prețul furnizorilor până la 5%. De asemenea, guvernul ar urma să emită vouchere pentru consumatorii vulnerabil (peste 4 milioane de gospodării beneficiare), cu care consumatorii să poată investi în eficiența energetică sau în plata facturilor. În paralel, guvernul discută despre o posibilă creștere a productiei de energie electrică. Problema este că obiectivele de investiții precum centrala Romgaz de la Iernut sunt întârziate și nu au un calendar previzibil de finalizare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *