Presa austriacă: Polonezii de la ORLEN sunt interesați să cumpere participația OMV la Petrom / ORLEN neagă informația

OMV Petrom Foto: OMV Petrom

Polonezii de la KPN Orlen ar fi făcut o ofertă pentru cumpărarea participației austriecilor de la OMV în compania de petrol și gaze Petrom, scrie publicația austriacă Kurier, citată de Bloomberg. Polonezii au negat însă această informație.

UPDATE 15.10 PKN Orlen nu este în discuții cu austriecii de la OMV cu privire la achiziționarea de active de la companie în România, a declarat Robert Śleszyński, director pentru fuziuni și achiziții la PKN Orlen, negând informațiile transmise de cotidianul austriac Kurier conform cărora Orlen ar putea lua în considerare să depună o ofertă de cumpărare de acțiuni la Petrom de la OMV.

„Am fost foarte surprins să citesc articolul de astăzi. România a fost întotdeauna interesantă pentru noi din perspectivă geografică și ca potențial de piață, așa că o privim în ceea ce privește potențialele oportunități, dar activele miniere de acolo nu sunt interesante pentru noi. Nu suntem în discuții cu OMV pe tema achizițiilor de active”, a declarat Śleszyński în timpul teleconferinței de joi cu analiștii. (PAP Biznes)

———–

KPN Orlen ar fi licitat pentru achiziționarea stațiilor de alimentare OMV din Germania.

În 2004, polonezii s-au luptat cu OMV și cu alte companii internaționale de petrol și gaze pentru a cumpăra Petrom, dar apoi s-au retras din bătălie.

KPN Orlen a anunțat anul trecut că explorează oportunități de extindere în România. Potrivit unor surse din interior, compania poloneză de petrol și gaze majoritar de stat TGNiG ar putea fi de asemenea implicată într-o posibilă preluare a Petrom.

Petrom este vizată în viitoarea strategie a companiei OMV. În industrie se speculează și o posibilă divizare a OMV – în sectorul tradițional de petrol și gaze și în chimicale și materiale plastice (Borealis – un combinat petrochimic).

Noul șef al OMV, Alfred Stern, va prezenta astăzi Consiliului de Supraveghere rezultatele pentru trimestrul III ale OMV, care vor fi publicate vineri. Totuși, consiliile de supraveghere trebuie să aștepte și noua strategie a companiei, de care va depinde viitorul companiei energetice.

Strategia ar trebui să fie disponibilă spre sfârșitul anului și prezentată pieței de capital în primul trimestru al anului 2022.

Alfred Stern este noul preşedinte al Comitetului executiv şi director general al OMV începând cu data de 1 septembrie 2021, în locul lui Rainer Seele. Stern va avea un mandat de trei ani, cu posibilitate de prelungire încă doi ani, sub rezerva acordului reciproc.

În aprilie, tot Kurier scria că fostul director general al OMV, Rainer Seele, a discutat despre posibila vânzare a Petrom cu al doilea mare acționar al grupului austriac, fondul Mubadala din Abu Dhabi.

Foto: OMV Petrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *