Președinte ANPC: Amenzile acordate companiilor din energie sunt mici. Vrem să propunem un procent din cifra de afaceri, pentru că există o inechitate între consumator și furnizor

contor, energie electrica, curent

Mihai Culeafă, președintele Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a declarat că amenzile acordate operatorilor economici sunt foarte mici și a propus ministrului Economiei, Florin Spătaru, să crească cuantumul sancțiunilor și să le aplice în funcție de cifra de afaceri, deoarece este o inechitate între consumator și furnizor.

„Amenzile sunt foarte mici. I-am propus ministrului Florin Spătaru să creștem cuantumul amenzilor, dar nu amenzile sunt dureroase, ci măsuri completare. Aș propune ca sancțiune să punem amenzi într-un procent din cifra de afaceri pentru că este o inechitate între consumatori și furnizori”, a declarat Mihai Culeafă, președinte ANPC.

Ministerul Economiei va propune creşterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie care nu respectă legislaţia, a afirmat, vineri, ministrul de resort, Florin Spătaru, într-o conferinţă de presă.

„Voi propune Guvernului săptămâna viitoare să dăm sancţiuni drastice pentru cei care nu respectă legea. Cei care practică aceste măsuri vor putea fi sancţionaţi cu până la 4% din cifra de afaceri. Nu pot să accept ca un furnizor de energie să afecteze milioane de oameni prin încălcarea legii”, a spus Spătaru.

Acesta a spus că ANPC a început de ceva vreme controalele la furnizorii de energie. Doar în această săptămână, ANPC a primit peste 400 de sesizări. Dintre cele 72 de companii controlate, 27 au fost sancționate și vor fi nevoite să recalculeze facturile.

„Electrica Furnizare va trebui până la 31 ianuarie să recalculeze toate facturile neconforme și va aduce toate facturile în conformitate cu legea. Nu vor fi deconectați și penalizați consumatorii”, precizează Mihai Culeafă.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *