Președintele PSD, Marcel Ciolacu: 80% din piaţa energiei va fi reglementată prin Ordonanță de guvern / Liderul PSD a spus că va exista un preţ maximal, însă unul care nu va fi plătit de către toată lumea

Nicolae Ciucă Marcel Ciolacu Kelemen Hunor InquamPhotos Octav Ganea 2

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va discuta, într-o întâlnire ce va avea loc miercuri, cu premierul Nicolae Ciucă şi liderul UDMR Kelemen Hunor despre măsurile privind piaţa energiei. 

Liderul PSD a adăugat că va exista o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată de Guvern şi care va reglementa circa 80% din piaţă şi va exista un preţ maximal, însă unul care nu va fi plătit de către toată lumea. 

„Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou”, a mai spus Ciolacu.

„Astăzi nu vă ascund faptul că am o întâlnire cu domnul preşedinte al PNL şi premier în acest monent şi domnul preşedinte al UDMR Kelemen Hunor. Subiectul principal este energia şi după ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construirea bugetului pe anul viitor şi chiar şi rectificarea. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment. L-am mai avut în discuţie cu premierul, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut cu domnul ministru al Energiei. Poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere. Eu nu. Nici nu ţin în mod deosebit. Sper ca astăzi să închidem acest subiect. E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale şi pe propria declaraţie să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declaraţie să intre aceste tarife reduse. Dar ajută foarte mult industria mare unde acolo intervenisem în joc. Se ajungea la un preţ de peste 4 lei, 4,5 şi, repet, statul român nu trebuie să compenseze profitul cuiva, mai ales un profit excepţional, speculativ, pe o perioadă limitată. Statul român trebuie să compenseze economia românească, persoanele vulnerabile şi producătorii, în cazul în care nu se încadrează în preţul maximal cu costurile de producţie şi să aibă un profit care a fost mediu, în ultimii ani, înainte să apară această criză. Cred că este o abordare cât se poate de corectă şi o stopare a unei greşeli monumentale a unui Guvern dinaintea acestui Guvern, când s-a liberalizat piaţa fără să previi o astfel de situaţie”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat miercuri la Hala Laminor care va fi decizia finală a coaliţiei privind reglementarea piaţei energiei.

Chestionat dacă acel prag şi preţ maximal de 1,3 lei va rămâne acelaşi, deşi cei de la ANRE precizează va fi un preţ mai mic faţă de alte preţuri de pe piaţă, liderul PSD a răspuns: „De obicei luăm decizii politice. Restul trebuie să le pună în aplicare. Aşa funcţionează în lume absolut totul”.

„Eu nu discut în contradictoriu cu cei de la ANRE. Eu le spun celor de la ANRE ce atribuţii au, conform legii. După ce Guvernul emite o ordonanţă şi Parlamentul o lege, ei trebuie să o pună în aplicare, creând cadrul, respectiv legislaţia secundară. Nu există niciun producător în acest moment care să producă cu un preţ mai mare de 1,3. Dacă la acest preţ adăugăm şi distribuţie şi furnizare, etc, nu se depăşeşte acest preţ. În cazul în care se depăşeşte, din producţie şi din costuri documentate, atunci statul intervine şi compensează. Eu nu pot compensa să cumperi energie cu 400 lei şi să o vinzi cu 3.000 lei. Şi eu să compensez 2.600 lei, cum a gândit actualul ministru al Energiei. Aşa ceva nu se întâmplă niciunde în lume”, a completat Ciolacu.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *