Președinții filialelor Dallas și Boston ale Federal Reserve demisionează, după dezvăluiri privind activități bursiere

federal reserve Foto: Wikipedia

Doi președinți ai unor filiale regionale ale Băncii Centrale Americane, Robert Kaplan (Dallas) și Eric Rosengren (Boston), sub focul criticilor după publicarea unor dezvăluiri privind tranzacții bursiere derulate anul trecut, în plină criză Covid, au anunțat luni că vor demisiona, scrie Le Figaro.

Wall Street Journal a dezvăluit că mai mulți responsabili ai Federal Reserve (Fed) dețin acțiuni pe bursă și au efectuat operațiuni bursiere, unele de peste un milion de dolari, în momentul în care banca centrală aplica sprijinul pentru piețele financiare, din cauza pandemiei. Aceste informații au ridicat problema unui eventual conflict de interese.

Într-un comunicat, Robert Kaplan, președintele Fed Dallas din septembrie 2015, a precizat că demisia sa intră în vigoare în 8 octombrie.

Acesta a argumentat că Fed se apropie de „un moment critic” legat de orientarea care va fi dată politicii monetare. „Din nefericire, accentul pus recent pe situația mea financiară riscă să devină un factor de distragere a atenției pentru Federal Reserve în îndeplinirea acestei acțiuni vitale”. a afirmat el. „Din acest motiv, am decis să demisionez din funcția de președinte și șef al sucursalei Fed în Dallas, începând de vineri, 8 octombrie 2021”, a adăugat acesta. Anterior, Kaplan anunțase că va renunța la toate acțiunile sale (Apple, Amazon, Alphabet…) până la finalul lui septembrie.

Eric Rosengren, 64 de ani, a invocat motive personale pentru a demisiona în 30 septembrie: acesta așteaptă un transplant renal pentru o boală de lungă durată. Această decizie accelerează calendarul de pensionare obligatorie pentru Eric Rosengren de la banca centrală, unde limita este fixată la 65 de ani. Eric Rosengren precizează într-un comunicat că va părăsi Fed în iunie anul viitor. Înainte de a se pensiona, el va deține un rol de membru cu drept de vot în cadrul comitetului monetar al Fed.

În urma dezvăluirilor legate de Robert Kaplan și Eric Rosengren, banca centrală a anunțat o examinare completă a regulilor de etică privind activitățile financiare autorizate pentru membrii săi.

 

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *