Preţul barilului Brent scade sub 70 de dolari pentru prima oară din 2021

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Cursul petrolului şi-a accelerat marţi scăderea, iar barilul Brent a căzut sub 70 de dolari – pentru prima oară din decembrie 2021 -, în urma unor temeri cu privire la perspectivele cererii, relatează AFP, conform News.ro.

Către ora 14.25 GMT (17.25, ora României), preţul barilului Brent de la Marea Nordului – cu livrare în noiembrie – înregistra o scădere de  3,74%, la 69,15 dolari.

Preţul echivalentului său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI) – cu livrare în octombrie, scădea cu 4,09%, à 65,90 dolari.

Marți, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat într-un raport lunar că cererea mondială de petrol va crește cu 2,03 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, în scădere față de prognoza de creștere de 2,11 milioane bpd de luna trecută, transmite Reuters.

Până luna trecută, OPEC a menținut prognoza neschimbată de când a fost făcută pentru prima dată în iulie 2023.

De asemenea, OPEC și-a redus estimarea privind creșterea cererii globale în 2025 la 1,74 milioane bpd, de la 1,78 milioane bpd. Prețurile au scăzut din cauza perspectivei de slăbire a cererii globale și a așteptărilor privind supraoferta de petrol.

Luni, datele din China au arătat că inflația de consum s-a accelerat în august la cel mai rapid nivel din ultima jumătate de an, deși cererea internă a rămas fragilă, iar deflația prețurilor de producție s-a agravat.

Marjele rafinăriilor asiatice au scăzut săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel sezonier din 2020, pe fondul creșterii ofertei de motorină și benzină.

„Nu există aproape nicio creștere a cererii de petrol în economiile avansate în acest an. Stimulentele fiscale din China nu au stimulat sectorul construcțiilor; acesta este un motiv important pentru care cererea chineză de motorină este în scădere”, a declarat Clay Seigle, un strateg al pieței petroliere.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.