Prețul gazelor din Europa coboară la cel mai scăzut nivel de la începutul crizei energetice

gaze

Prețurile europene la gaze au scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul crizei energetice, ceea ce sporește speranțele unei redresări economice mai puternice, pe măsură ce presiunile energetice scad, scrie Financial Times.

Indicele european de referință TTF a atins vineri un minim de 35,20 euro pe megawatt oră, un nivel înregistrat ultima dată în iulie 2021, când Rusia a început să comprime aprovizionarea cu energie a Europei înainte de invazia sa în Ucraina.

Ulterior, a crescut ușor pentru a încheia săptămâna la 35,95 euro. Indicele de referință TTF a atins vara trecută un vârf de peste 340 euro/mwh oră, după ce Rusia a redus exporturile de gaze către Europa, alimentând inflația și făcând ca facturile la energie să crească vertiginos.

Scăderea spre 35 EUR/mwh a întărit opinia că prețurile energiei revin la normal, după ce Europa a reușit să exploateze surse alternative de gaz, a accelerat implementarea energiei regenerabile și a beneficiat de o iarnă blândă care a lăsat depozitele de gaz pline pentru această perioadă a anului.

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *