Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani pe fondul temerilor privind perturbarea lanțului de aprovizionare

petrol

Prețul petrolului a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani din cauza temerilor că o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa sancțiuni americane și europene care ar perturba exporturile de la cel mai mare producător mondial, informează Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent erau la 95,61 dolari pe baril, în creștere cu 1,17 dolari sau 1,2%, după ce a atins anterior un vârf de 96,16 dolari, cel mai mare din octombrie 2014. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,41 dolari sau 1,5%, la 94,1 dolari, un baril apropiindu-se de un maxim de sesiune de 94,94 dolari, cel mai ridicat din septembrie 2014.

Anunțul de duminică potrivit căruia Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment a creat o agitație pe piețele financiare mondiale. În acest context, analiștii au spus că prețul țițeiului ar putea urca foarte rapid la nivelul de peste 100 de dolari.

Tensiunile apar pe măsură ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, se luptă să crească producția, în ciuda angajamentelor lunare de a crește producția cu 400.000 de barili pe zi până în martie.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că decalajul dintre producția OPEC+ și ținta sa a crescut la 900.000 barili pe zi în ianuarie, în timp ce JP Morgan a spus că decalajul doar pentru OPEC este de 1,2 milioane barili pe zi.

„Remarcăm semne de tensiune în cadrul grupului: șapte membri ai OPEC-10 nu au reușit să îndeplinească creșterile cotelor în această lună, cel mai mare deficit fiind prezentat de Irak”, au declarat analiștii JP Morgan într-o notă din 11 februarie.

Banca a adăugat că prețurile petrolului ar putea depăși 125 de dolari pe baril. Analistul CMC Markets, Tina Teng, a declarat că oferta de rezervă este limitată, iar cererea de petrol a depășit creșterea producției, pe măsură ce economiile revin din perioada cea mai gravă a pandemiei de coronavirus.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *