Preţul uleiului de măsline continuă să împingă în sus costul felurilor tradiţionale de mâncare din Italia şi Spania, chiar dacă inflaţia de bază este în scădere în Europa, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Indicii lunari Pizza Margherita şi Paella, calculaţi de Bloomberg, care utilizează datele statistice oficiale pentru a calcula cât de mult trebuie să cheltuie o gospodărie din Italia şi una din Spania pe ingredientele necesare pentru a găti felurile respective de mâncare, au crescut cu 8,2%, respectiv 20,6% în luna septembrie 2023 faţă de luna septembrie 2022.

Comparativ, inflaţia de bază în luna septembrie a fost una de 5,6% în Italia şi de 3,3% în Spania.

Analize Economedia

România-Ungaria steaguri
un programator lucreaza la un laptop
adrian-dragos-paval-dedeman
economie calcule
somer calculator
burse, piete, multipli
bani, lei, economie, finante, deficit, inflatie
armata romana, capu midia, romania, nato, militari, soldati, antrenament, exercitiu militar, himars, rachete, sisteme de aparare aeriana
auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
transport
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
linie asamblare Dacia
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA

Ceea ce influenţează cel mai mult costul mâncărurilor tradiţionale din Italia şi Spania este preţul uleiului de măsline. Acesta a fost cu 43% mai scump în Italia în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022. În cazul Spaniei, creşterea de preţ la uleiul de măsline a fost şi mai mare, de 67% în ritm anual. Scumpirea uleiului de măsline a anulat scăderea preţurilor la făină, mozzarella şi electricitatea necesară pentru gătirea unei pizza margherita în Italia, în timp ce pentru o porţie de paella, unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradiţională a Spaniei, au scăzut preţurile la fructe de mare şi peşte.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, preţurile ridicate la uleiul de măsline vor continua şi în sezonul următor, forţând consumatorii să îşi reducă consumul pentru acest produs alimentar.

Europa este regiunea responsabilă pentru două treimi din producţia mondială de ulei de măsline şi totodată un mare consumator. În ultimul an, preţul unui litru de ulei de măsline s-a dublat după ce seceta a afectat măslinii din principalele ţări producătoare.

Preţurile la alimente au fost un factor care a stimulat inflaţia în Europa. Cu toate acestea, un indice global al preţurilor produselor alimentare, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a rămas practic neschimbat în luna septembrie, în condiţiile în care scăderile înregistrate la uleiuri vegetale, lactate şi carne au contracarat creşterile de preţuri înregistrate la zahăr şi porumb.