În condițiile în care prețurile alimentelor au crescut substanțial în 2022, zahărul a fost unul dintre produsele alimentare cu cea mai mare creștere de preț, arată datele Eurostat. Datele lunare indică o creștere continuă a ratelor anuale de variație începând din august 2021, ajungând la 61% în februarie și martie 2023, ceea ce înseamnă că prețurile zahărului în UE în aceste două luni au fost, în medie, cu 61% mai mari decât în aceleași luni din 2022. În România, zahărul a fost produsul care a înregistrat cea mai mare creștere de preț în interval de un an.
Rata anuală de variație pentru luna martie 2022 a fost de aproape șase ori mai mică (11%), iar diferența este și mai mare cu doi ani în urmă, în martie 2021, când rata a fost de 1,6%.
În martie 2023, cele mai mari creșteri ale inflației anuale pentru zahăr au fost înregistrate în Cehia (98%), Estonia (97%), Polonia (82%), Germania (72%) și Letonia (70%), în timp ce creșteri mai mici, dar totuși considerabile, au fost înregistrate în Ungaria (17%), urmată de Luxemburg (19%), Belgia (35%), Bulgaria (36%) și Irlanda (37%).
În România, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) din luna martie, zahărul s-a scumpit cu 60,91% în interval de un an, fiind produsul care a înregistrat cea mai mare creștere de preț în acest interval. Detalii și alte prețuri AICI