Previziuni imobiliare pentru 2022: Locuințele vor continua să se scumpească, cu până la 10%, dar chiriile vor stagna

imobiliar, locuinta, casa Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Majoritatea specialiștilor consideră că anul acesta ne putem aștepta la creșteri de până la 10% a prețurilor la case, apartamente și terenuri, respectiv la stagnări pe segmentele comercial, office și pe piața chiriilor.

Acestea sunt concluziile unui studiu extins în rândul specialiștilor imobiliari realizat de compania de real estate RE/MAX România.

Potrivit specialiștilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, apartamentele cu două sau trei camere vor rămâne în topul preferințelor românilor și anul acesta. Astfel, 68% dintre respondenți prognozează creșteri de până la 10% a prețurilor pe acest segment, 15% consideră că evoluția prețurilor va depăși 10%, iar un procent de 10% spun că prețurile vor stagna.

Casele se mențin în continuare pe poziția a treia în topul locuințelor alese de români, tendința fiind văzută ca o continuare firească a procentului de vânzări pe acest segment înregistrat în 2021. Astfel, peste două treimi dintre respondenți (62%) estimează creșteri de până în 10% anul acesta, 18% cred că prețurile vor crește cu peste 10%, iar 14% consideră că acestea vor stagna. În contextul unui interes crescut pe acest segment, specialiștii se așteaptă la creșteri și în materie de teren intravilan, 48% estimând o evoluție de până în 10% a prețurilor.

„Trebuie să menționăm că studiul a fost realizat la finele anului trecut, iar estimările specialiștilor au fost bazate pe tendințele observate la acel moment. Se pare că începutul acestui an vine cu majorări accentuate, astfel că pentru 2022 estimăm creșteri de cel puțin 10% sau chiar peste acest procent, pe segmentul menționat”, a declarat Răzvan Cuc, Președintele RE/MAX România.

Pe de altă parte, specialiștii în imobiliare nu prevăd schimbări importante referitoare la prețurile pentru spații comerciale și cele office, ca urmare a adaptării la contextul pandemic și noul mod de lucru. 43% dintre respondenți sunt de părere că prețurile la spațiile comerciale vor stagna, aceeași tendință fiind menționată de 47% pentru spațiile office.

De asemenea, pe piața chiriilor pentru apartamente și garsoniere nu vor remarca schimbări masive, întrucât marile centre universitare funcționează din nou și în sistem offline, iar tendința de lucru remote se îndreaptă mai degrabă către modul de lucru hibrid. Astfel, majoritatea participanților la sondaj (52%) consideră că anul 2022 va fi marcat de o stagnare a prețurile chiriilor sau creșteri cu până la 10% (23% dintre respondeți), tendință explicată pe pe fondul creșterii prețurilor la locuințe în orașele foarte dezvoltate.

Retrospectivă 2021 – Cele mai căutate locuințe, apartamentele cu 2 camere

Dacă înainte de 2020 garsonierele erau o investiție tot mai populară, iar la debutul pandemiei atenția se centrase pe case și pe terenuri în afara orașelor, în ultimul an specialiștii au remarcat că apartamentele cu 2 sau cu 3 camere au fost cele mai căutate opțiuni, urmate de casele din mediul urban.

Astfel, 52% dintre respondeți au declarat că cele mai multe tranzacții pe segmentul vânzare – cumpărare au fost pentru apartamente cu 2 camere, 39% au vândut majoritar apartamente cu 3 camere, 21% case în oraș, 16% garsoniere, 15% case în mediul rural, iar 12% terenuri intravilane.

Cei mai mulți clienți au achiziționat un imobil prin venituri proprii în 2021, spun 61% dintre respondenții la studiu. 49% dintre specialiști spun că principala sursă de finanțare a majorității clienților lor au fost creditele ipotecare/ imobiliare, 13% au menționat creditul ipotecar, cu un avans mai mare de 15% și doar 4% credit co-garantat (de tipul prima casă). Schimbarea față de anul precedent o reprezintă scăderea în zona ratelor la dezvoltator, de la 9%, la 3%.

Retrospectiva la 5 ani – Piața imobiliară a crescut direct proporțional cu investițiile în infrastructură

Potrivit specialiștilor, în ultimii cinci ani piața imobiliară s-a aflat pe un trend ascendent, care a depins în mare măsură de dezvoltarea fiecărei zone/ oraș. Astfel, 60% dintre respondenții la studiu au declarat că piața imobiliară din orașul lor a crescut semnificativ datorită dezvoltării infrastructurii, 37% spun că domeniul real-estate a crescut cu 5-10%, fără a menționa alți factori, iar 3% spun că piața a scăzut din cauza lipsei cererii sau a noilor proiecte.

Totodată, deși piața imobiliară este una în continuă dezvoltare, răspunsurile participanților la studiu arată fapul că este necesară o educare a clienților, în special pe partea de așteptări și cerințe. 44% dintre respondeți au adăugat că se simte nevoia unei educații imobliliare mai crescute a clienților, 21% spun că aceștia sunt bine informați, iar 16% menționează că cerințele clienților sunt mari, peste posibilitățile pieței.

La studiul RE/MAX au participat 214 de respondenți – specialiști în zona imobiliară – care își desfășoară activitatea în opt de orașe din țară (Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Iași, Oradea).  Majoritatea activează în domeniu ca agenți imobiliari sau proprietari de agenție imobiliară.

Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *