Primăria Piatra Neamţ a reziliat două contracte cu fonduri europene pentru reabilitarea unor școli / Municipalitatea susţine că lucrările nu pot fi gata până la 31 decembrie 2023

Redacția ian. 31, 2023 0 comentarii
fonduri bani euro

Primăria Piatra Neamţ a anunţat, marţi, rezilierea a două contracte de finanţare pentru reabilitarea unor unităţi de învăţământ. Unul dintre motive este că acestea nu pot fi încheiate până la data limită de 31 decembrie 2023.

Cele două contracte de finanţare au fost încheiate pe programul 2014-2020 pentru proiectele de reabilitare de la Şcoala Gimnazială Elena Cuza şi Colegiul Naţional de Informatică.

“Contractele de finanţare pentru reabilitarea celor două unităţi de învăţământ au fost semnate în anul 2022, având la bază documentaţii tehnice realizate în anul 2018. În acest moment există două vulnerabilităţi principale legate de aceste proiecte: una este determinată de termenul de finalizare al proiectelor, respectiv 31 decembrie 2023, este un termen până la care finalizarea lucrărilor este aproape imposibilă, având în vedere că încă nu este finalizat proiectul tehnic şi nu sunt încă demarate procedurile de achiziţie pentru lucrări”, a transmis Primăria Piatra Neamț.

Potrivit acesteia, a doua problemă este legată de creşterea preţurilor pentru materialele de construcţii, proiectele tehnice fiind elaborate în anul 2018.

Primăria menţionează că reabilitarea Colegiului Naţional de Informatică va fi primul proiect depus pe noul exerciţiu financiar 2021-2027, proiectul fiind dorit de conducerea unităţii de învăţâmânt. Pentru Programul Operaţional Regional 2021-2027, Municipiul Piatra-Neamţ are o sumă prealocată de 10 milioane de euro.

De asemenea, Primăria Piatra Neamţ a menţionat că, la Şcoala Gimnazială Elena Cuza, au existat o serie de nemulţumiri din partea conducerii şi a unora dintre părinţi în privinţa proiectului de modernizare, astfel că vor avea loc discuţii despre necesitatea şi oportunitatea depunerii din nou a proiectului de reabilitare pe o altă linie de finanţare.

“Conştientizez pe deplin nevoia de modernizare a unităţilor de învăţamânt din oraş. De asta mi-am şi asumat o decizie curajoasă de a semna contracte de finanţare, deşi am ştiut de la bun început că implementarea devine o cursă contra-cronometru (…) Pentru siguranţa numeroaselor proiecte pe care le avem în lucru, trebuie să ne focusăm pe cele pe care le putem duce fizic, fără complicaţii”, a declarat primarul municipiului Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea.

 

Pexels/ Cottonbro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *