Primul lot de gaz natural lichefiat a ajuns la noul terminal din Grecia pentru teste

Terminal de gaze naturale lichefiate

Primul lot de testare de gaz natural lichefiat a ajuns la noul terminal plutitor din portul Alexandroupolis din nordul Greciei, relatează 24Chasa, citată de Rador Radio România. Exploatarea comercială a unității plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU) va începe în luna martie.

Transportul a ajuns în orașul-port grecesc la data de 20 ianuarie. În perioada de testare, se urmărește alimentarea conductei de 28 km (cu 24 km sub apă și 4 km pe uscat) care conectează terminalul cu sistemul național de transport al gazelor din Grecia, pentru a se stabili dacă toate sistemele funcționează corect și pentru a se corecta eventualele probleme. Este planificat ca instalația să fie gata pentru exploatare comercială în șase până la șapte săptămâni, de exemplu în prima jumătate a lunii martie.

Pe o bază anuală, aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an (sau 27 la sută din capacitatea totală anuală de gazeificare a stației) vor fi furnizate sistemului de gaze grecesc. Restul de 4 miliarde de metri cubi vor fi direcționați către interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB). 80% din capacitatea terminalului a fost deja rezervată pe termen lung de 13 companii și există un interes crescut din partea altor companii pentru capacitatea rămasă.

Construcția terminalului GNL Alexandroupolis a început la data de 3 mai 2022. Acesta va consta dintr-o instalație plutitoare de regazeificare cu o capacitate de stocare de 155.000 până la 170.000 de metri cubi și o capacitate maximă de regazeificare de 22,7 milioane de metri cubi pe zi, precum și dintr-un sistem de conducte de 28 de milioane de metri. Capacitatea anuală a terminalului va fi de 5,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Valoarea investițiilor în proiect este estimată la 370 milioane de euro.

Compania bulgară Bulgartransgaz participă cu un procent de 20% la modulul plutitor de stocare și regazeificare (FSRU) de lângă Alexandroupolis.

Terminalul din Alexandroupolis este conectat la gazoductul IGB deja operațional, care este conectat la gazoductul Trans-Adriatic (TAP) și la sistemul național de transport al gazelor grecești. Din octombrie 2022, IGB transportă gaze naturale din Grecia în Bulgaria, iar de acolo este planificat să le transporte în Ungaria, România, Macedonia de Nord, Serbia și Ucraina, a informat BTA.

Un terminal GNL operează și în Revithoussa, lângă Atena, unde recent a fost pusă în funcțiune o instalație plutitoare de stocare, care i-a crescut capacitatea cu aproximativ 65%. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Foto: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *