Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România propun amânarea actualizării nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația anuală până la 1 ianuarie 2024

chelner, vin, bauturi, restaurant

Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România propun amânarea actualizării nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația anuală până la 1 ianuarie 2024 și limitarea creșterii anuale la un maxim de 5%, care să protejeze industria de șocurile inflaționiste.

Pentru implementarea acestei soluții este nevoie de modificarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, aflată în dezbaterea Camerei Deputaților.

„Estimările producătorilor locali pentru anul viitor arată că, dacă majorarea de la 1 ianuarie se va aplica, atunci vom avea o scădere de 30% a cifrei de afaceri și de aproximativ 15% a numărului de angajați. Este o decizie care nu avantajează pe nimeni și de aceea sperăm ca, măcar în ultima clipă, Parlamentul să amâne implementarea acestei măsuri”, a declarat Florin Rădulescu, Director Operațiuni Prodal, membru Spirits Romania, asociație non-guvernamentală și independentă ce reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România spun că actualizarea nivelului accizei la alcool și băuturi alcoolice cu inflația, ceea ce ar înseamna un plus de 15% de la începutul anului 2023, va mări prețul la raft al băuturilor alcoolice, ducând la o creștere semnificativă a pieței băuturilor nefiscalizate, cu efecte economice și sociale imediate, conform producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România. 

Cei mai afectați sunt producătorii cu capacități de producție locală, ale căror costuri au crescut dramatic în ultimul an, pe fondul crizelor generate de pandemie și de războiul din Ucraina. Costul materiilor prime și al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% și 80%, punând deja o mare presiune pe costurile de producție. O creștere suplimentară cu aproximativ 15% (inflația anuală prognozată pe anul 2022) de la 1 ianuarie 2023 ar determina o creștere a prețului la raft al băuturilor spirtoase cu concentrație alcoolică de 40% grade cu minimum 4.5 lei/litru.

„Adaugăm prețului mărit creșterea inflației și scăderea puterii de cumpărare și vom avea, cu siguranță, o diminuare a vânzărilor și implicit diminuare a încasărilor bugetare,” a declarat Florin Rădulescu.

Potrivit acestora, industria locală a demonstrat că majorarea accizei la băuturile spirtoase acționează în detrimentul pieței fiscalizate și conduce la creșterea consumului de alcool nefiscalizat. Conform datelor asociației, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%, în schimb reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021 pentru toată piața băuturilor spirtoase.

sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *