Producătorul AFV Beltrame anunță că începe în acest an construcția unei fabrici de 300 de miloane de euro în România. Compania preia și COS Târgoviște

Fabrica beltrame Foto: gruppobeltrame.com

Producătorul de bare din oţel şi oţeluri speciale AFV Beltrame Group va demara în acest an, la Târgovişte, construcţia unei noi fabrici eco-inteligentă pentru producţia de oţel beton şi sârmă laminată, estimată la aproximativ 300 de milioane de euro, a anunțat compania, potrivit Agerpres. AVF a anunțat investiții de  aproximativ 100 milioane de euro în următorii ani în modernizarea utilajelor din Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte.

Potrivit unui comunicat al companiei citat de agenție, grupul a primit autorizarea Consiliului Concurenţei pentru preluarea activelor funcţionale de producţie ale COS Târgovişte, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 38,3 milioane de euro plus TVA, însă, pentru finalizarea tranzacţiei este necesară îndeplinirea unor condiţii suplimentare care ţin de procedura insolvenţei şi obţinerea autorizărilor necesare din partea autorităţilor competente.

Prezent pe piaţa oţelului din România din 2007, unde deţine laminorul din Călăraşi prin intermediul filialei Donalam, AFV Beltrame Group doreşte să îşi extindă activitatea din România prin achiziţia şi redeschiderea unităţii de producţie a oţelului deţinute de COS Târgovişte SA, societate aflată în prezent în reorganizare judiciară, în aşteptarea soluţionării apelului la hotărârea Tribunalului de declarare a falimentului.

Grupul Beltrame urmăreşte să transforme combinatul Târgovişte într-o unitate de producţie de oţeluri speciale competitiv la nivel european.

Compania susține că în următorii 4 ani vor fi investiţi aproximativ 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, respectiv oţelăria şi laminoarele, precum aproximativ 40-50 milioane euro în asigurarea capitalului de lucru. Pentru început vor fi create aproximativ 450-500 de locuri de muncă, urmând ca ulterior să se ajungă la aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă. În prezent, în cadrul COS Târgovişte mai lucrează aproximativ 90 de angajaţi, în principal pentru ţinerea în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservarea echipamentelor.

“Am inclus COS Târgovişte în planurile noastre de investiţii întrucât este un combinat cu o istorie bogată şi cu multă experienţă în industria siderurgică, iar produsele de aici sunt complementare barelor de oţel pe care le producem deja la Donalam Călăraşi. Vom crea astfel o sinergie cu laminorul pe care îl deţinem la Călăraşi, iar combinatul din Târgovişte va reveni la producţia de oţeluri speciale pentru care a fost construit iniţial. Vom începe producţia în oţelăria existentă şi în cele două laminoare cât mai curând posibil. La început vom produce oţel beton, chiar dacă combinatul nu poate fi competitiv pentru acest tip de produs, şi ulterior vom produce oţel special, întrucât acesta din urmă este mai dificil de produs şi necesită mai mult timp pentru formarea forţei de muncă. Sunt sigur că în câţiva ani vom avea aceeaşi gamă de oţeluri pe care o avem acum la Donalam”, a declarat Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame.

Pentru 2022, AFV Beltrame Group anunță că va începe la Târgovişte construcţia unui nou proiect, în valoare de 300 milioane euro, într-o fabrică prietenoasă cu mediul (eco friendly) care va produce oţel-beton şi sârmă laminată. “Construcţia va dura maximum 4 ani, iar capacitatea de producţie va fi de aproximativ 600 mii tone/an. Fabrica se va alinia principiilor de sustenabilitate, urmând a fi dotată cu tehnologie inovatoare, ceea ce va asigura un consum redus de energie. Proiectul de construcţie a fabricii include şi un parc fotovoltaic, care va alimenta noua fabrică eco-inteligentă”, a adăugat Beltrame.

“În paralel cu producerea de oţel special, vom construi la Târgovişte nouă fabrică pentru producţia de oţel beton şi sârmă laminată, la al cărui proiect lucrăm deja de 3 ani şi care va folosi cea mai modernă şi mai eco friendly tehnologie din lume. La finalul investiţiilor, obiectivul nostru este de a produce 1 milion de tone de oţel pe an la Târgovişte”, a m ai spus Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame.

Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte a fost înfiinţat în 1970, producând iniţial oţeluri aliate şi înalt aliante pentru industria civilă şi de apărare. Începând cu anul 1975 a început să producă oţeluri speciale, utilizate în construcţia Centralei de la Cernavodă. Din 1998 compania a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti – simbol bursier COS. În 2002 pachetul majoritar de acţiuni a fost achiziţionat de Conares Trading A.G. Elveţia, devenită ulterior Mechel International Holding GmbH, iar din 2013 societatea se află în procedură de insolvenţă. În ultimii ani, COS era singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România (de la fier vechi materie primă, la oţel beton, produs-finit) şi unul dintre principalii producători de ţaglă şi produse de oţel.

Grupul Beltrame deţine în România combinatul siderurgic Donalam din Călăraşi, specializat în producţia de bare de oţel special laminate la cald, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol şi gaze, auto, echipamente mecanice mari şi hidraulice, la maşini şi echipamente agricole. Cu peste 340 angajaţi în Călăraşi, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 630 milioane lei în 2021 şi un volum de vânzări de aproximativ 160.000 tone de bare de oţel.

Înfiinţat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajaţi, peste 2 milioane de tone de oţel vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.

Foto: gruppobeltrame.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *