Producătorul român de baterii auto Rombat vrea să își extindă capacitatea de producție, inclusiv stocare pentru energia verde

Redacția mart. 8, 2023 0 comentarii
Rombat

Producătorul român de baterii auto Rombat și-a anunțat intenția de a extinde și dezvolta capacitatea de producție a bateriilor bazate pe tehnologia Litiu-Ion. În acest sens, planurile includ medii de stocare pentru energia verde, atât pentru casnic, precum și pentru cel industrial, arată un comunicat al Guvernului.

„Guvernul sprijină companiile care investesc în tehnologii care contribuie la susținerea producerii de energie verde și consolidarea securității energetice. Stocarea energiei verzi este esențială pentru a da o perspectivă de dezvoltare a soluțiilor precum instalarea de panouri fotovoltaice, utilă atât în gospodărie, cât și în uz industrial. Alături de investiția de un miliard de euro anunțată recent de AE Solar, care va transforma România în principalul producător de panouri fotovoltaice la nivel european, inițiativa companiei românești Rombat va genera o soluție integrată pentru energia verde, produsă local”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Rombat este singurul producător de baterii pentru industria automotive din România, fiind furnizor unic pentru fabricile de profil din țară.

La începutul acestui an, Rombat a anunțat că alocă în acest an un buget de investiții de 10 milioane de euro, în principal pentru instalarea unei linii semiautomate pentru producția bateriilor Heavy duty EFB și realizarea a două parcuri fotovoltaice pentru a optimiza costurile de operare și a asigura companiei un grad mai mare de independență energetică, reducând totodată și amprenta de carbon a companiei.

Rombat Bistrița SA este producător integrat 360º de baterii auto, fiind deținut de concernul sud-african Metair. Fondată în urmă cu peste 40 de ani, în 1980, sub denumirea de Acumulatorul Bistrița, compania și-a schimbat denumirea în 1991, devenind SC Rombat SA.

Compania a fost deținută de stat până în 1996, când, în urma privatizării, a fost cumpărată de angajați. În 2012 Rombat Bistrița a fost preluată de Metair International Holdings Cooperatief U.A., parte a grupului Metair Investment Limited.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *