Producția de hidrocarburi din Kazahstan a scăzut cu 6% la începutul lunii ianuarie, pe fondul protestelor. Exporturile nu au fost afectate

Carmen Radu ian. 11, 2022 0 comentarii
revolutie kazahstan

Producția zilnică de țiței și condensat din Kazahstan a scăzut cu 6% la începutul lunii ianuarie față de nivelurile din decembrie, potrivit a două surse din industrie și calculelor Reuters, în contextul în care protestele antiguvernamentale au zguduit țara.

Producția din zăcămintele din Kazahstan a scăzut la 1,766 milioane barili pe zi (bpd) în primele nouă zile ale lunii de la o medie de 1,882 milioane barili pe zi în decembrie, au arătat calculele și au spus sursele, citând date preliminare de producție zilnică.

Exporturile de petrol ale țării au fost totuși neafectate de scăderea producției, au spus alți trei comercianți.

„Au existat îngrijorări că situația ar putea afecta pozițiile de export angajate la începutul lunii ianuarie”, a spus un comerciant de la o firmă internațională familiarizată cu transporturile de petrol din Kazahstan prin porturile rusești.

Protestele din Kazahstan, care au fost cele mai mortale violențe în cei 30 de ani de independență a țării față de Moscova, au perturbat rutele de transport și au dus la restricții de producție la câmpurile petroliere, inclusiv la uriașul câmp Tengiz operat de Chevron.

Chevron a declarat duminică că compania a crescut treptat producția pe acest câmp, situat în regiunea de nord-vest a Kazahstanului, aproape de locul unde au început protestele, după un declin temporar.

Producția zilnică de petrol la Tengiz a scăzut cu 13% față de media din decembrie în primele nouă zile ale lunii, au spus sursele și au arătat calculele Reuters. Din 9 ianuarie, a revenit la normal, au adăugat sursele.

Alte câmpuri situate mai departe de proteste au reușit să crească producția.

Producția la zăcământul petrolier offshore Kashagan operat de North Caspian Operating Company a fost cu 0,2% mai mare în această perioadă decât în ​​decembrie, în timp ce la zăcământul petrolier Karachaganak din vestul Kazahstanului a crescut cu 6%, potrivit surselor.

Producția producătorilor independenți mai mici de petrol din Kazahstan a scăzut cu 17% până acum în ianuarie, până la 210.918 bpd, comparativ cu luna precedentă.

Kazahstanul își exportă petrolul prin trei rute principale – prin porturile rusești, prin sistemul Caspian Pipeline Consortium (CPC) și prin conducte către China. Niciuna dintre aceste rute nu a fost afectată, au declarat trei comercianți familiarizați cu exporturile de petrol din Kazahstan.

CPC a declarat săptămâna trecută că operațiunile sale nu au fost afectate de proteste.

Citește și:

Rafinăria Petromidia Năvodari nu a fost afectată de conflictul din Kazahstan. KMG International: Aprovizionarea cu țiței, în grafic / Grupul nu comentează acuzațiile de stabilire a prețurilor împreună cu alți producători

Sursa foto: Captură foto Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *