Rafinăria Petromidia Năvodari nu a fost afectată de conflictul din Kazahstan. KMG International: Aprovizionarea cu țiței, în grafic / Grupul nu comentează acuzațiile de stabilire a prețurilor împreună cu alți producători

Rompetrol, Petromidia Sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Chesaru

Rafinăria Petromidia Năvodari, deținută de kazahi, nu a fost afectată de conflictele armate recente din Kazahstan, în contextul în care o mare parte din materia primă vine din această țară, iar aprovizionarea cu țiței este în grafic, a transmis KMG International la solicitarea Economedia. Grupul, care operează rafinăria din România, este deținut integral de compania națională de petrol și gaze KazMunayGas Kazahstan. KMG nu a comentat acuzațiile aduse KazMunayGas de Agenția pentru Protecția Concurenței din Kazahstan privind stabilirea prețurilor la gaze împreună cu alți producători, lucru care ar fi dus la creșterea prețurilor și la declanșarea protestelor violente.

„În contextul evenimentelor recente din Kazahstan, activitățile și operațiunile KMG International din Romania și regiunea Mării Negre s-au desfășurat și se desfășoară în condiții normale, aprovizionarea cu tiței realizându-se în acord cu graficul de procesare al rafinăriei Petromidia Năvodari”, au transmis reprezentanții KMG International la solicitarea Economedia.

Grupul susține că procesele operaționale ale rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești nu au fost perturbate, stocurile de materii prime destinate procesării fiind suficiente și la nivelurile prognozate de specialiștii din Rompetrol Rafinare. În acest moment, supusul zilnic de procesare de țiței se află la un nivel mediu de 13,6 mii tone, chiar într-o ușoară creștere comparativ cu previziunile inițiale, iar producția din primele zile ale anului se ridică la aproximativ 60 de mii de tone de materii prime procesate, în linie cu planurile de producție, afirmă compania.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În același timp, Grupul afirmă că prin divizia de trading s-au luat măsuri suplimentare de asigurare și securizare a livrărilor de materii prime și produse petroliere. „Absolut toate activitățile de business, pe fiecare linie operațională, fie că vorbim de divizia de trading, rafinare și downstream, funcționează la parametrii normali, prevăzuți în planurile de business aprobate anterior”, transmite compania.

„Nu în ultimul rând, niciun cetățean român, angajat al vreunei companii aparținând Grupului, nu se află, în acest moment, în Kazahstan, fie că vorbim de sediile centrale ale companiei-mamă din Nur-Sultan, ori la rafinăriile operate de KazMunayGas”, arată KMG International.

Economedia a cerut și clarificări privind acuzațiile Agenției pentru Protecția Concurenței din Kazahstan, care suspectează o întelegere între patru mari producători locali, între care și KazMunayGaz, în privința stabilirii prețurilor la gaze. Nu am primit un răspuns la această întrebare.

Kazahstanul s-a confruntat din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestări, despre care autorităţile kazahe au afirmat că unii au fost antrenaţi pentru luptă, bine coordonaţi şi au folosit inclusiv arme de foc. Revolta s-a încheiat cu 164 de morţi, peste 2.200 răniţi şi 9.900 de arestări.

Pe fondul protestelor violente din Kazahstan, cel mai mare vânzător de gaz lichefiat, gigantul Kazmunaygas (proprietarul Rompetrol) este suspectat că a conspitat cu alți producători locali pentru creșterea prețurilor la gaze, măsură care a contribuit la declanșarea revoltei sociale. Acuzațiile sunt aduse de Agenția pentru Protecția Concurenței, care estimează o întelegere între patru mari producători locali, în privința stabilirii prețurilor la gaze.

KasMunayGaz deține în România, prin Grupul KMG International, Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, și operează o a doua rafinărie, Vega. Prin KMG Trading AG, compania de trading localizată în Elveția, Grupul efectuează operațiuni comerciale majore cu petrol și produse petroliere în regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane. KMG International deține peste 1.000 de puncte de distribuție în țări europene (România, Moldova, Bulgaria și Georgia) care operează sub brandul Rompetrol.

Regiunea Mării Negre este o piață strategică pentru Republica Kazahstan și KMG în ceea ce privește vânzările de petrol: peste 59,2 milioane de tone de petrol din Republica Kazahstan și 20 de milioane de tone, volume ale KMG, au fost exportate în 2020 prin coridorul Mării Negre.

KazMunayGas este acționar al Caspian Pipeline Consortium (CPC), operatorul conductei de transport țiței dintre zăcămintele din vestul Kazakhstanului și portul de la Marea Neagră – Novorossiysk Rusia (lungime – 1.510 km). CPC este deținută în proporție de 31% de Rusia, 19% de Kazakhstan, iar restul de alți operatori.

KMG International deține un terminal maritim în Portul Midia, în apropierea rafinăriei. Prin terminalul situat la 8,6 kilometri în largul Mării Negre, compania descarcă materiile prime aduse prin conducta din Kazahstan. Terminalul petrolier poate primi nave de până la 160.000 tdw, operațiunile de descărcare/încărcare a țițeiului realizându-se printr-o conductă submarină și de uscat între un sistem plutitor de acostare și parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia. Operarea prin terminal scade distanța cu aproximativ 33 de kilometri față de traseul prin portul Constanța.

În primele 9 luni ale anului 2021, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,3 milioane de tone de materii prime, obținând o producție de 776 de mii de tone de benzină și 1,85 milioane de tone de carburnați diesel și Jet A1. Gradul de utilizare a capacității de rafinare în rafinăria Petromidia a fost de 60,2%, în scădere cu 7,5% față de perioada similară a anului precedent.

Citește și:

Producția de hidrocarburi din Kazahstan a scăzut cu 6% la începutul lunii ianuarie, pe fondul protestelor. Exporturile nu au fost afectate

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: