Produsele alimentare de bază în Bulgaria s-au scumpit cu aproape 50% într-un an

Redacția dec. 26, 2022 0 comentarii
alimente mancare

Produsele alimentare de bază în Bulgaria s-au scumpit cu aproape 50% într-un an, arată datele Confederației Sindicatelor Independente din Bulgaria – CITUB, potrivit Rador, care citează SEGA. Această cifră include cele 20 de bunuri de primă necesitate, care sunt folosite în fiecare zi, iar o mare parte din ele sunt prezente și pe masa festivă – orez, pâine, făină, carne tocată, porc, pui etc.

Creșterea prețurilor a continuat și în decembrie. „Prețurile ridicate duc la o creștere a costului vieții și, deoarece ultimele date pentru luna decembrie vor fi gata în jurul lunii ianuarie, se estimează că costul vieții în septembrie (1.320 de leva) va continua să crească”, a comentat, pentru BNR, directorul adjunct al Institutului pentru Studii Sociale și Sindicale de la CITUB, Violeta Ivanova.

Potrivit datelor, cu un salariu minim în Bulgaria se poate cumpăra de 7 ori acest coș de consum format din 20 de bunuri, iar în Germania, să zicem – de 31 de ori.

„Anul trecut, în septembrie, am plătit 65 de leva pentru aceste 20 de bunuri, iar acum plătim 95 de leva, adică creșterea este cu 45%”, a mai arătat Ivanova.

Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *