Proiect de lege: Integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor/ Prioritatea proiectului: promoveze hidrogenul verde, crescând capacitatea de producție de energie în țară și întărind securitatea energetică a României

Hidrogen

Mai mulți senatori din PNL, PSD și UDMR au depus în Parlamentul României un proiect de lege bazat pe teme de hidrogen din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor.

Potrivit inițiatorilor, proiectul a fost depus drept urmare a unei ample consultări pe parcursul unui an a tuturor experților din mediul academic, privat și non-guvernamental, în colaborare cu experții din Ministerul Energiei și cu celelalte instituții cu atribuții în acest domeniu.

„Prevederile acestei propuneri legislative vor oferi mediului privat un cadru legislativ, clar, stabil şi predictibil, care va garanta siguranţa investiţiilor în România în domeniul hidrogenului. Prin utilizarea hidrogenului în sectoarele industrie şi transporturi, drumul către reducerea emisiilor de carbon şi către o independenţă energetică sigură va fi mai scurt şi dezvoltarea unui nou sector economic, acel al hidrogenului curat va fi asigurat. Impactul bugetar al acestei iniţiative este, fie unul neutru în cazul în care toate părţile obligate reuşesc să atingă ţintele, fie unul pozitiv în cazul în care o parte din ţinte nu sunt atinse, iar părţile obligate vor plăti amenda asociată nerespectării obligaţiilor. Cuantumul amenzilor propuse in prezenta propunere legislative a fost calculat in aşa fel încât sa asigure, intr-un mod echilibrat, motivarea suficienta a părţilor obligate de a investi, sau de a sprijini investiţii in domeniul hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon”, potrivit expunerii de motive.

Acest proiect de lege este coordonat atât cu strategia națională de hidrogen în curs de dezvoltare, cât și cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului și cu REPowerEU, care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde in Europa în 2030.

Prioritatea proiectului este să promoveze hidrogenul verde, crescând astfel capacitatea de producție de energie în țară și întărind securitatea energetică a României.

„În calitate de inițiator al proiectului și susținător al dezvoltării industriei de energie, consider că promovarea aplicațiilor bazate pe hidrogen, care să acopere întreg lanțul valoric, reprezintă o necesitate. Pentru a parcurge drumul de la deziderat la fapte, de la idee la plan, am elaborat alături de colegii din Comisie acest proiect în beneficiul industriei și în spiritul dezvoltării economice a țării. Există o listă lungă de nevoi în domeniul politicilor publice, economice și cerințelor tehnologice în vederea dezvoltării unui cadru sustenabil, bazat pe hidrogen. Prin inițiativa propusă, apreciem că primul pas a fost îndeplinit, facilitând astfel conturarea unui cadru mai amplu, robust în ceea ce privește sustenabilitatea si siguranța în materie de energie”, Ozmen Oana – Marciana, deputat PNL.

Senatoarea PNL spune că această colaborare a fost sprijinită de către Președintele Comisiei pentru Industrii și de către Ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, cooperarea la nivel parlamentar făcând posibilă realizarea proiectului de lege susținut de către cei 18 deputați membri ai Comisiei, reprezentanți ai PNL, PSD, UDMR și ai opoziției.

Proiectul are ca scop atingerea țintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieței hidrogenului în România.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *