Proiectarea drumului de mare viteză Craiova – Lugoj a fost scoasă la licitaţie

Drum Rapid Craiova - Lugoj

Compania de Drumuri a scos la licitaţie contractul pentru proiectarea completă a drumului de mare viteză Craiova-Drobeta Turnu Severin-Lugoj, profilul – drum expres sau autostradă – urmând să fie stabilit în urma analizelor multicriteriale. Şoseaua rapidă care va asigura legătura între Oltenia şi Banat va avea o lungime de aproximativ 250 kilometri.

Practic, Drumul Expres sau Autostrada Craiova – Lugoj va asigura legătura Olteniei cu Autostrada A1 şi vama Nădlac 2.

Valoarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic este cuprinsă între 107 şi 127 de milioane lei, fonduri europene, caietul de sarcini fiind configurat mult mai clar pentru a asigura derularea proiectului fără sincope, a anunţat astăzi, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.

„Licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză Craiova-Lugoj a fost publicată azi pe SICAP.

Câteva date:

– lungime estimată: ~250km

– licitația are la bază noul caiet de sarcini cu termene și plăți mult mai clare, care să nu mai rezulte în sincope la derulare

– profilul drumului, autostradă sau drum expres, va rezulta din analiza cost-beneficiu, el putând să varieze pe sectoare, în funcție de costuri și dificultatea terenului”, a scris ministrul Cătălin Drulă.

Potrivit documentaţiei din sistemul electronic de achiziţii publice, durata contractului este de 43 de luni, iar componenta financiară are un punctaj de 40% ceea ce înseamnă că se punctează în primul rând soluţiile tehnice. Din contract va reieși un studiu de fezabilitate cu grad foarte mare de detaliu, așa-numitul „preliminary design” (proiect tehnic „preliminar”), astfel încât o licitație design&build ulterioară să aibă majoritatea riscurilor (de ex. geotehnice) eliminate, dar să permită inovație și adaptare la tehnologia constructorului, precizează ministrul Drulă. Calendarul este accelerat, ofertele urmând să fie deschise pe 12 iulie.

„Bănia” urmează să fie legată de reţeaua naţională de autostrăzi prin Drumul Expres Craiova – Piteşti (primele trei loturi sunt în execuţie) şi tot de la Craiova este deja în proiectare Drumul de mare viteză până la Târgu Jiu. De la Bucureşti la Alexandria pe traseul DN 6 a fost lansată licitaţia pentru proiectare drum de mare viteză, iar pentru traseul Alexandria – Craiova se caută un constructor pentru a finaliza modernizarea segmentului Mihăeşti – Caracal din judeţul Olt.

Sursa foto: Cătălin Drulă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *