Propunere din mediul de afaceri: Creditele punte pe care IMM-urile trebuie să le acceseze în implementarea de proiecte cu fonduri europene ar trebui garantate de stat 

Redacția mart. 13, 2023 0 comentarii
bani, finantari, euro

Creditele punte pe care IMM-urile trebuie să le acceseze de la bănci în implementarea de proiecte cu fonduri europene ar trebui garantate de către stat prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a propus Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), citat de News.ro.

Propunerea a fost făcută în cadrul evenimentului IMM – Soluţii de supravieţuire în criză şi oportunităţi de creştere, organizat de către Profit.ro. Prezent la dezbatere, Ioan Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că propunerea va fi preluată de către minister, cu posibilitatea de a fi inclusă mai rapid într-un proiect de act normativ.

“M-am simţit inspirat să îi fac şi nişte propuneri ministrului Boloş, ca de fiecare dată când ne întâlnim. Dacă tot există această preocupare privind băncile, iar acestea sunt un factor de multiplicare util şi necesar, propunerea mea este, domnule ministru, să iniţiem un act normativ prin care pe toate fondurile europene să vină şi o garanţie. Mă refer la împrumuturile punte, pe care IMM-urile trebuie să le ia pentru a implementa proiectele cu finanţare europeană, să vină şi cu o componentă de garantare din partea FNGCIMM, pentru că, în felul ăsta, punem banii cu altă viteză în mişcare. Băncile dau drumul la bani, fondul vine cu garantarea, iar dumneavoastră plătiţi acele granturi, sistemul închizându-se foarte rapid. Poate pentru toate fondurile europene privind IMM-urile, venim cu o garantare pentru creditele punte, în felul ăsta având o viteză mult mai mare a trecerii lor în economie”, a spus Jianu.

În prezent, sistemul bancar solicită IMM-urilor cu proiecte europene şi garanţii, ceea ce îngreunează derularea proiectului.

“Din practică, ştiu cum funcţionează, sistemul bancar deşi are contractul cu MIPE, vor cere garanţii firmelor implementatoare şi procesul va fi îngreunat. Odată ce vii cu o cogarantare în spate, lucrurile devin tot mai rapide”, potrivit acestuia.

Propunerea CNIPMMR a fost apreciată de către ministru şi ar putea fi inclusă curând într-un proiect de act normativ.

“Este foarte bună propunerea privind acordarea de garanţii. O să o preluăm şi poate o includem chiar în proiectul de act normativ cu sistemul bancar, ca să fim foarte rapizi în decizii”, a spus Boloş.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *