PSD cere din nou plafonarea prețurilor la energie, pentru că „liberalizarea pieței a fost un eșec de proporții”

Redacția iul. 25, 2022 0 comentarii
Marcel Ciolacu

PSD cere, într-un comunicat de presă transmis luni, reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare cu PNL și UDMR pentru plafonarea prețurilor la energie și anularea liberalizării pieței, pentru a stopa avalanșa scumpirilor.

„PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, arată comunicatul partidului condus de Marcel Ciolacu.

Potrivit social democraților, „este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”.

„PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, mai arată aceștia, în comunicat.

PSD amintește de asemenea și de naționalizările de companii energetice realizate de Franța și Germania.

„Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor! Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități. Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom și se pregătește să preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER”, mai arată PSD.

Pe 8 martie, Comisia Europeană a prezentat statelor membre posibilitatea de a reglementa prețurile aplicate consumatorilor finali, dar numai în „circumstanțe excepționale”. În prezent, prețurile la energie din România sunt reglementate pentru majoritatea consumatorilor până în martie 2023.

În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat.

Sursă foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *