Putin avertizează asupra unor „consecințe catastrofale” pentru piețele energetice globale din cauza sancțiunilor impuse Rusiei

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin a avertizat asupra unor „consecințe catastrofale” pentru piețele globale de energie, cele mai expuse fiind țările europene, dacă țările occidentale vor impune noi sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, scrie Financial Times.

Țările europene lucrează la găsirea unor surse alternative de energie pentru a înlocui importurile de petrol și gaze rusești, ceea ce reprezintă un risc pentru stabilitatea pe termen lung a economiei rusești afectate de sancțiuni, care a fost susținută de veniturile obținute din exporturile sale de mărfuri.

Dar, vorbind vineri cu membrii guvernului într-un apel video, președintele Rusiei a declarat că țările europene sunt cele care se confruntă cu cel mai mare risc, deoarece decizia de a renunța la energia rusă va duce la creșterea prețurilor la gaze pe piața spot și pentru consumatori.

„Toate acestea arată, încă o dată, că sancțiunile impuse Rusiei sfârșesc prin a face mult mai mult rău țărilor care le impun”, a spus Putin. „Folosirea în continuare a sancțiunilor ar putea duce la consecințe și mai grave, chiar, fără exagerare, la consecințe catastrofale pe piața globală a energiei”, a adăugat Putin.

Președintele Rusiei a declarat că țările occidentale încearcă să convingă alți producători de energie să își mărească producția pentru a menține prețurile scăzute, „daar piața energetică”, a spus el, „nu tolerează astfel de agitații”. 

Putin a recunoscut că sancțiunile au avut, de asemenea, un efect asupra Rusiei și i-a avertizat pe miniștrii săi să nu lase garda jos. 

Sursa foto: Kremlin.ru

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *