Qatar semnează un acord pe 27 de ani cu China în domeniul gazului natural lichefiat / Este cel mai lung acord din domeniu de până acum

sinopec china Sursa foto: Dreamstime

Compania QatarEnergy a semnat un contract pe 27 de ani pentru aprovizionarea grupului petrolier Sinopec din China cu gaz natural lichefiat (GNL), cel mai lung acord de GNL de până acum, în condițiile în care piețele volatile îi determină pe cumpărători să caute contracte pe termen lung, scrie Reuters..

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie, concurența pentru GNL a devenit intensă, în special Europa având nevoie de cantități mari pentru a ajuta la înlocuirea gazului rusesc prin conducte, care reprezenta aproape 40% din importurile de pe continent.

“Astăzi este o etapă importantă pentru primul acord de vânzare și cumpărare (SPA) pentru proiectul North Field East, este vorba de 4 milioane de tone pentru 27 de ani către Sinopec din China”, a declarat pentru Reuters șeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, la Doha, cu puțin timp înainte de semnarea acordului.

“Înseamnă că acordurile pe termen lung sunt aici și sunt importante atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător”, a spus el.

Câmpul North face parte din cel mai mare câmp de gaze din lume pe care Qatar îl împarte cu Iranul, care își numește partea sa South Pars.

“Suntem foarte fericiți în legătură cu acest acord cu Sinopec, deoarece am avut o relație pe termen lung în trecut, iar acest lucru duce relația noastră pe noi culmi, deoarece avem un SPA care va dura până în anii 2050”, a declarat Kaabi.

Kaabi a declarat că sunt în curs de desfășurare negocieri cu alți cumpărători din China și Europa care doresc să aibă siguranța aprovizionării.

Qatarul este deja principalul exportator de GNL din lume, iar proiectul său de extindere a câmpului North Field va consolida această poziție și va contribui la garantarea aprovizionării cu gaze pe termen lung a Europei, în condițiile în care continentul caută alternative la fluxurile rusești.

“Cred că recenta volatilitate i-a determinat pe cumpărători să înțeleagă importanța de a avea o aprovizionare pe termen lung”, a declarat Kaabi.

El a adăugat că sunt în curs de desfășurare negocieri cu mai multe entități pentru o participație la capitalul social în proiectul de extindere al țării din Golf.

În iunie, surse au declarat pentru Reuters că marile companii petroliere naționale din China se află în discuții avansate cu Qatar pentru a investi în North Field.

 

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *