Racordările la curent și gaze, blocate după ce statul le-a făcut gratuite. Ministrul Energiei: „Cererile au explodat”

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Cererile de racordare la rețeaua de gaze naturale și la rețeaua de energie electrică „au explodat”, după ce statul le-a făcut gratuite. Ministrul Energiei Virgil Popescu afirmă că cererile depășesc acum capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități.

Racordarea la rețeaua de gaze naturale a devenit gratuită, în octombrie 2020, iar în decembrie și racordarea la rețeaua de energie electrică a devenit gratuită, în urma unor modificări adoptate de Autoritatea de Reglementare în Energie. Operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale este obligat să suporte costurile necesare racordării, pe care le va recupera în decurs de 5 ani prin tarifele de distribuție.

„Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum”, a declarat marți ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a participat la o întâlnire cu reprezentanții companiilor de distribuție energie electrică și gaze naturale, membri ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

El a afirmat că trebuie „să vorbim despre strategie, principii și obiective pe termen lung, să privim absolut toate aspectele și să găsim balanța în așa fel încât să rezolvăm problemele punctual”.

„În acest sens, mi-am exprimat disponibilitatea de a contribui activ și constructiv, prin grupul de lucru pe care l-am propus, în care să identificăm problemele și să găsim soluții pentru toți factorii implicați.  Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările si ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni. La problema branșamentelor avem consumatori casnici și  non-casnici. La problema extinderilor, se ramifică în multe segmente”, a afirmat el.

Sursa foto: romgaz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *