Radu Burnete, Confederaţia Patronală Concordia: Companiile din Europa nu fac faţă competiţiei cu China şi America, pentru că piaţa europeană este fragmentată și nivelul de reglementare este mai mare

Radu Burnete

Companiile europene nu fac faţă competiţiei globale cu China şi America pentru că, în Europa, energia este mai scumpă, nivelul de reglementare mai mare, piaţa este mai fragmentată şi politica industrială europeană are obiective mari, generale şi resurse puţine, a afirmat directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul reuniunii confederaţiilor membre BusinessEurope, de la Budapesta.

“Mesajul companiilor europene este simplu. Nu fac faţă competiţiei globale cu China şi America pentru că, în Europa, energia este mai scumpă, nivelul de reglementare, mai mare, piaţa este mai fragmentată şi politica industrială europeană are obiective mari, generale şi resurse puţine. Avem nevoie de mai multă Europa, nu mai puţină, dar de mai multă Europa altfel decât până acum. Dacă nu schimbăm radical direcţia şi nu facem din nou Uniunea Europeană o destinaţie atractivă pentru a dezvolta afaceri, peste 5 ani va fi prea târziu să mai recuperăm în competiţia globală”, a spus Burnete, citat într-un comunicat de presă al Concordia, transmis Agerpres.

La rândul său, preşedintele BusinessEurope, Fredrik Persson, a spus: “Acum este timpul sa activăm noul pact al competitivităţii europene, care va asigura premisele pentru ca Uniunea Europeană sa rămână alegerea companiilor de succes, capabile să creeze locuri de muncă de calitate, ca parte a tranziţiei către economia sustenabilă şi digitală. Aceasta va necesita o relansare a politicilor UE, cu următoarele priorităţi, pentru a doua jumătate a anului 2024: reducerea exceselor de reglementare în cadrul unei pieţe unice bine integrate, o autonomie strategică deschisă a UE şi o strategie industrială ambiţioasă care să completeze Pactul Verde (Green Deal), inclusiv o soluţie structurală pentru diferenţa de cost al energiei dintre UE şi principalii noştri concurenţi. Piaţa unică este un atu esenţial pentru industria europeană, atunci când concurăm la nivel mondial. Liderii UE ar trebui să profite de impulsul creat de raportul Letta pentru a reporni piaţa noastră unică şi a îmbunătăţi productivitatea”.

Confederaţia Patronală Concordia a participat, săptămâna trecută, la Budapesta, la reuniunea confederaţiilor membre BusinessEurope, unde s-au discutat priorităţile mediului de afaceri pentru viitoarea Preşedinţie ungară a Consiliul Uniunii Europene.

Oficialii BusinessEurope s-au intâlnit cu Tamas Sulyok, preşedintele Ungariei, şi au schimbat puncte de vedere cu Marton Nagy, ministrul pentru Economie Naţională al Ungariei, şi Enrico Letta, autorul recentului raport despre Piaţa Unică Europeană.

Concordia este partener social reprezentativ la nivel naţional, care aduce împreună firme cu peste 350.000 de angajaţi din 17 industrii esenţiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României.

BusinessEurope, cea mai importantă organizaţie care militează pentru dezvoltare economică şi competitivitate la nivel european, reprezintă interesele mediului de afaceri din 36 de ţări europene, prin confederaţiile naţionale afiliate. Confederaţia Patronală Concordia este membru al BusinessEurope din anul 2019 şi singurul reprezentant al angajatorilor din România în cadrul organizaţiei europene.

Comentarii

  1. Iar lacomia si mai mare. Le-a intrat prea adanc in sange colonianismul. S-au invatat sa traiasca cu dobanzi si apa plata.

    Forta de munca este WW, platita prost si tot se plange toata UE de ea. Ce poate fi mai stupid ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *