Raluca Turcan: Nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare. Discutăm despre opțiunea de a rămâne mai mult în activitate, ceea ce este total diferit

Raluca Turcan

Ministrul Muncii Raluca Turcan a afirmat, marți, că nu s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare, ci despre opțiunea de a rămâne în activitate, după vârsta de pensionare, a celor care își doresc acest lucru.

„În privința vârstei de pensionare nu s-a discutat creșterea. Discutăm constant despre opțiunea de a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit. Opțiune ai și acum, doar că ai nevoie de acord să rămâi mai mult la muncă, de la an la an. Uitându-ne la cifrele pe care le avem, care arată că oamenii preferă să rămână mai mult în activitate, ne-am gândit să îi lăsăm să rămână mai mult în activitate. Astfel, este sprijinit și sistemul de contributivitate, și sistemul de pensii”, a explicat ministrul Muncii. Raluca Turcan a precizat că opțiunea de prelungire a vieții active se aplică atât pentru sectorul public, cât și pt sectorul privat.

Despre sistemul de majorare a pensiilor, ministrul Raluca Turcan a afirmat că, dacă nu se finalizează procesul de reformă, care cel mai probabil va dura minim un an și jumătate, cel mai probabil va rămâne în vigoare actuala formulă legală de indexare a pensiilor.

Raluca Turcan a afirmat că Guvernul și-a asumat să finalizeze reformele spre finalul anului 2022, inclusiv cu adoptarea în Parlament.

În ceea ce privește majorarea alocațiilor în acest an, ministrul Muncii a precizat că așteaptă votul din Parlament pentru a lua o decizie.

În privința salariului minim european, Turcan a afirmat că la nivel european este încă vorba de o dezbatere.

„În România, anul trecut pentru prima dată, salariul minim a rezultat în baza unui acord social și a fost calculat în baza unor indicatori obiectivi. Același lucru ne propunem și pe viitor. În plus, ne dorim o variantă predictibilă, să nu trebuiască să venim în fiecare an cu un HG, ci să venim cu un act normativ care să spună că salariul minim va avea următorii indicatori la bază”, a menționat ministrul.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

 1. “Raluca Turcan a afirmat că Guvernul și-a asumat să finalizeze reformele spre finalul anului 2022, inclusiv cu adoptarea în Parlament.”

  Pai daca Ministrul spune ca in sfarsit de 2022 se vor adopta e Clar ca nu se vor adopta pana in 2030!
  Parlamentul munceste,
  Parlamentul nu gandeste!

 2. “ministurl a spus că „este absurd să vehiculezi creșterea stagiului minim de 15 ani”, în condițiile în care acum stagiul minim este de 35 de ani.”
  35 de ani?
  Este vorba de stagiul complet de cotizare.
  Acesta este termenul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *