Râmnicu Vâlcea licitează construcția unei termocentrale pe gaze de 107 milioane euro care să fie amplasată pe platforma CET Govora. Termen de finalizare la 31 decembrie 2026

CET Palas

Municipul Râmnicu Vâlcea a scos la licitație în SICAP un contract de 534 milioane lei pentru construcția, în incinta CET Govora, a unei termocentrale noi pe gaze cu finanțare din fonduri europene, POIM și POIS, prin intermediul Ministerului Dezvoltării cu care orașul are semnat un acord de finanțare.

Unitatea va fi în cogenerare, urmând a produce energie electrică și termică pe bază de gaze, având o putere instalată de 145 MW. Centrala se va lega direct la Sistemul Național de Gaze, printr-un racord nou realizat de Transgaz, și la Sistemul Energetic Național, prin intermediul stației Govora a Transelectrica.

Durata de execuție este de 25 de luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026. Contractul presupune și, timp de 24 de luni, de la recepția lucrării, pentru garanție și notificarea defectelor.

În prezent, municipiul Râmnicu Vâlcea are asigurat agentul termic de la centrala CET Govora, care funcționează mai ales cu cărbune, câteodată cu păcură. Date fiind normele draconice de mediu stabilite de UE, noua centrală va urma să preia acest rol din 2027.

Construirea centralei de cogenerare la CET Govora a fost aprobată în CJ Vâlcea, la începutul acestui an, fiind denumită atunci „prioritate zero” pentru județ.

„Anul acesta, vom investi în infrastructura de mediu cea mai mare parte din fondurile pentru dezvoltare, respectiv suma de 106 de milioane euro. Banii se vor folosi pentru demararea unuia dintre proiectele noastre de anvergură: modernizarea, retehnologizarea şi extinderea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Râmnicu Vâlcea. Investiţia are o valoare totală de 140 milioane euro şi se va derula pe parcursul a trei ani. O sumă importantă (circa 11 milioane de euro) va merge şi către alte investiţii în protecţia mediului, cum ar fi înfiinţarea centrelor de colectare prin aport voluntar, în trei zone ale judeţului, un proiect pentru care CJ Vâlcea a obţinut finanţare europeană”, a arătaT preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu.

Bugetul judeţului Vâlcea de anul acesta se ridică la peste un miliard de lei, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, 75% din această sumă urmând să meargă către investiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *