Raport Gartner: Livrările mondiale de PC-uri au scăzut cu 30% în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Care sunt cei mai mari furnizori

Redacția apr. 24, 2023 0 comentarii
home office, birou, calculator, job remote, munca la distanta

Livrările mondiale de PC-uri au totalizat 55,2 milioane de unităţi, în primul trimestru al anului în curs, în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, relevă rezultatele preliminare ale cercetărilor Gartner, publicate luni, citate de Agerpres.

În topul furnizorilor, Lenovo se menţine pe prima poziţie în termeni de unităţi livrate, cu o cotă de piaţă de 23,3%, companie urmată de HP (-37% în zona EMEA, comparativ cu un an în urmă) şi Dell (scădere cu peste 40%).

Conform analizei de specialitate, piaţa PC-urilor din SUA a scăzut cu 25,8%, în primul trimestru al anului 2023, în timp ce Dell şi-a asigurat primul loc pe baza livrărilor cu o cotă de piaţă de 26,4%, iar HP s-a clasat pe locul secund, cu o pondere de 25,7%.

În acelaşi timp, piaţa PC-urilor din zona EMEA a cunoscut o scădere semnificativă, de 35,9%, faţă de perioada similară din anul anterior, cu volume de livrări pentru întreaga regiune sub volumul total de livrări din SUA.

Totodată, piaţa aceloraşi dispozitive, din regiunea Asia-Pacific, a avut un declin semnificativ, China suferind cel mai mult din cauza stocului ridicat aflat pe canalele de distribuţie şi a cererii slabe.

“În afara Chinei, piaţa PC-urilor a fost, de asemenea, slabă din cauza inflaţiei, a ratelor dobânzilor în creştere şi a deprecierii monedelor locale. Cu toate acestea, ţări precum India şi Vietnam s-au descurcat puţin mai bine din cauza relocării unităţilor de producţie şi a operaţiunilor comerciale din China, deoarece companiile au încercat să diversifice sursele de aprovizionare pentru a reduce dependenţa excesivă de China ca sursă unică de producţie. Piaţa japoneză a înregistrat o scădere relativ moderată, de 9,8%, comparativ cu alte regiuni”, notează experţii.

Rezultatele publicate luni sunt preliminare. Statisticile finale vor fi disponibile în curând pentru clienţii programului Gartner PC Quarterly Statistics Worldwide by Region.

Gartner for High Tech pune la dispoziţia liderilor din domeniul tehnologiei şi echipelor lor cele mai bune practici bazate pe roluri, perspective din industrie şi viziuni strategice asupra tendinţelor emergente şi schimbărilor pieţei pentru a-şi atinge priorităţile esenţiale şi pentru a construi succesul organizaţiilor.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *