Raport imobiliar: Stocul spaţiilor de retail modern din România a ajuns la 4,23 milioane mp/ Țara noastră e a treia piață din regiune

Redacția iul. 31, 2023 0 comentarii
promenada mall

Stocul spaţiilor de retail modern din România totalizează, în prezent, 4,23 milioane de mp, fiind a treia piaţă din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia, arată datele publicate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, citată de Agerpres.

Conform Cushman & Wakefield Echinox, dezvoltatorii au livrat, în prima jumătate a anului în curs, patru proiecte de retail modern, cu o suprafaţă totală de 30.000 mp, Giurgiu, Călăraşi, Dej şi Vaslui fiind oraşele care au beneficiat de noi astfel de investiţii,

Estimările arată că, în al doilea semestru din 2023, oferta nouă va fi mult mai consistentă, cu aproape 260.000 mp de spaţii programate a fi finalizate până la sfârşitul anului.

Livrările din a doua jumătate a anului sunt semnificativ mai consistente: zece proiecte, cu o suprafaţă de aproape 260.000 mp, patru din acestea fiind de peste 25.000 mp, respectiv Promenada Craiova (78.500 mp – centru comercial, parc de retail şi un magazin Dedeman) dezvoltat de NEPI Rockcastle, Prima Shopping Center (70.000 mp) dezvoltat de Oasis Consulting la Sibiu, Albă Iulia Mall (29.000 mp), investiţie a Prime Kapital – MAS REI, şi AFI Park Arad (29.400 mp), dezvoltat de AFI Europe. Promenada Craiova şi Albă Iulia Mall vor reprezenta cele mai mari proiecte dezvoltate în cele două oraşe.

Mai mult de jumătate din spaţiile de retail ce vor fi livrate în a doua parte a anului (60%) sunt în parcuri de retail, restul fiind în format de centre comerciale de tip mall, se precizează în analiza de specialitate.

Potrivit sursei citate, anul 2023 va marca un nivel record de livrări de spaţii de retail din 2008 până în prezent, ceea ce ar duce la depăşirea pragului de 4,5 milioane mp, la finalul acestui an stoc de spaţii de retail la nivel naţional.

În ceea ce priveşte preţul chiriilor, un spaţiu de 100 – 150 mp situat într-un centru comercial dominant din Bucureşti atinge nivelul de 75 – 80 euro/mp/ lună, în timp ce în proiecte similare din principalele oraşe regionale, precum Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca sau Constanţa, chiria pentru astfel de spaţii atinge valori de 50- 65 euro/mp/lună, respectiv 30 – 35 euro/mp/ lună, în cazul aceloraşi spaţii din oraşe secundare.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor.

Cu venituri de 10,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

Foto: BD Lemntech, Promenada Mall

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *