Rata anuală a inflației în Grecia a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani

Redacția mai 10, 2022 1 comentarii
Inflatie

Rata anuală a inflaţiei în Grecia a urcat în aprilie la 10,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani, în urma creşterii costurilor cu energia, locuinţele, transporturile şi alimentele, arată datele publicate marţi, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În martie, creşterea preţurilor a fost de 8,9%, conform Oficiului de Statistică (ELSTAT). De asemenea, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC – indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a urcat în aprilie la 9,1%, de la 8% în martie, afectând şi mai mult venitul disponibil al gospodăriilor.

Preţul gazelor naturale a crescut în ritm anual cu 122,6%, în timp ce preţul electricităţii a urcat cu 88,8%. Costurile de întreţinere a locuinţei au înregistrat un avans anual de 35,2%, în transporturi s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 15,4%, iar preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice au urcat cu 10,9%, arată datele ELSTAT.

Pe ansamblul zonei euro, preţurile de consum înregistrează o creştere explozivă. În aprilie, inflaţia anuală în zona euro a atins un nivel record de 7,5%, de aproape două ori peste ţinta de 2% a BCE. Aceasta i-a determinat pe unii dintre oficialii BCE să ceară o intervenţie mai rapidă din partea instituţiei cu sediul la Frankfurt. Pieţele financiare iau deja în calcul o majorare a dobânzii cu 20 de puncte de bază în iulie.

Comentarii

  1. ‘Teoria Monetara Standard’ spune ca Inflatia este datorata prostilor care platesc la Suprapret.

    (Sursa ‘von Mises Institute’ @ “Revista Presei” @ Economedia.ro)

    Concluzie : “Houston, we have a Problem …”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *