Rata inflației din Canada a ajuns la un nivel maxim din ultimii 40 de ani în luna mai

Redacția iun. 22, 2022 0 comentarii
canada, ottawa, toronto, vancouver, canadian, america de nord

Rata inflației în Canada a accelerat la 7,7% în luna mai, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1983, din cauza prețurilor la benzină, precum și a serviciilor precum hoteluri și restaurante, a anunțat miercuri Statistics Canada, citat de Reuters.

Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca rata anuală să crească la 7,4% în mai, de la 6,8% în aprilie.

De asemenea, și rata inflației din Marea Britanie a atins în luna mai un nou maxim al ultimilor 40 de ani, ajungând la 9,1%, cel mai ridicat nivel din 1982, scrie Financial Times.

Alimentată de prețurile mai mari la alimente luna trecută, creșterea față de rata de 9% din aprilie a fost în concordanță cu așteptările economiștilor, conform cărora inflația va atinge două cifre până în toamnă.

Banca Angliei se așteaptă ca rata inflației să depășească 11 procente în octombrie, semnificativ mai mare decât în alte țări similare din G7.

Creșterea inflației va spori presiunea asupra britanicilor în ceea ce privește costul vieții, va intensifica cererile de majorare a salariilor pentru a compensa prețurile mai mari și va face mai dificilă rezolvarea conflictelor de muncă, cum ar fi greva feroviară de săptămâna aceasta.

Prețurile au crescut rapid la o serie de produse. Pentru un sfert din toate produsele analizate de Oficiul Național de Statistică, prețurile au fost cu 10% mai mari decât în luna mai a anului trecut, iar pentru jumătate din categoriile analizate, acestea au crescut cu 7% sau mai mult. Cea mai mare contribuție la creșterea inflației a venit din partea prețurilor la alimente, care au crescut cu 1,5% în luna mai, pâinea, cerealele și carnea înregistrând cea mai mare creștere.

Sursa foto: Unsplash / Tom Carnegie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.