Război in Ucraina: Prețul barilului de petrol WTI crește cu peste 6%

petrolier

Prețul barilului de petrol WTI a crescut cu peste 6% luni iar cel al barilului Brent cu peste 5%, traderii fiind tot mai îngrijorați de o criză energetică, după noile sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, transmite Le Figaro.

Barilul WTI creștea cu 6,27% la 97,33 dolari în jurul orei 04,45 GMT iar Brent cu 5,24% la 103,06 dolari. Statele Unite și Uniunea Europeană au declarat că vor exclude o serie de bănci rusești din sistemul internațional de plăți bancare Swift. De asemenea, Occidentul a anunțat sancțiuni directe împotriva lui Vladimir Putin și a ministrului de externe Serghei Lavrov.

UE a interzis de asemenea orice sancțiuni cu banca centrală a Rusiei, ceea ce a provocat prăbușirea rublei care, potrivit Bloomberg, scădea cu aproape 30% luni.

Traderii urmăresc atent o reuniune prevăzută miercuri a OPEC+, care reunește membrii Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC), conduse de Arabia Saudită, și zece parteneri în frunte cu Rusia, reuniune în cadrul căreia se vor discuta planuri pentru majorarea producției.

Grupul convenise deja majorarea progresivă a producției, în fiecare lună, dar criza ucraineană poate bulversa aceste planuri.

sursa foto: MarineTraffic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *