Orașul Catania a devenit tot mai deschis pentru turiști în urma rezultatelor unei campanii de combatere a crimei organizate, care durează de zeci de ani, iar zonele care înainte erau interzise acum primesc turiști și noi afaceri. Jurnalistul The Guardian care a crescut acolo face recomandări și o listă cu restaurantele și barurile care ar trebui descoperite … înainte ca prețurile să crească.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În 1787, Goethe scria: „A vedea Italia fără a vedea Sicilia înseamnă a nu vedea Italia deloc, pentru că Sicilia este cheia tuturor lucrurilor”. Eu aș merge mai departe și aș afirma că este imposibil să înțelegi cu adevărat ce face ca această insulă să funcționeze fără a vizita Catania.
Situat pe coasta de est a insulei, Catania este al doilea oraș ca mărime din Sicilia și a fost supranumit Orașul Negru datorită prezenței proeminente a bazaltului în arhitectura sa barocă. Până de curând, acest oraș inclus în patrimoniul mondial UNESCO, a cărui frumusețe poate concura cu cea a vecinilor săi mai strălucitori, Palermo și Taormina, era afectat de crima organizată și de proasta guvernare. Dar acum lucrurile se schimbă rapid. O campanie de combatere a Cosa Nostra, care a durat zeci de ani, a dat roade, iar zonele care înainte erau interzise sunt acum deschise turiștilor și noilor afaceri.
„Familia tatălui meu provine din San Cristoforo, cel mai sărac cartier al orașului, iar conversațiile noastre se concentrează adesea pe faptul că în sfârșit au venit vremuri bune în Catania. Dar prețurile nu au ținut încă pasul cu noua agitație din oraș, în special în numeroasele restaurante”, scrie autorul reportajului din The Guardian, care a punctat și câteva atracții principale:
Nuova Trattoria del Forestiero: „Cunoscută cu afecțiune de localnici sub numele de Rosanna’s, Trattoria del Forestiero servește mâncăruri casnice din 1965. Mama mea, născută în Marea Britanie, a fost chelneriță la restaurant în anii 1990 și, într-o după-amiază, după o noapte de băutură, tatăl meu, căruia îi preda engleza la o școală de limbi străine din oraș, a trecut pe acolo să-i gătească ceva care să o ajute să treacă peste mahmureală. El a umplut cotoletta, cotletul de vițel pane atât de îndrăgit în Italia, cu mozzarella, roșii și mult usturoi, și astfel a luat naștere Cotoletta alla Cicco (Cicco fiind diminutivul numelui tatălui meu, Francesco). Este un fel de mâncare pe care trebuie să-l încercați, la fel ca și pasta alla norma, numită după opera Bellini, care este felul de mâncare emblematic al orașului Catania. Versiunea Rosannei este deosebit de delicioasă datorită pastelor proaspete tăiate manual, care sunt preparate zilnic.”
Piața La Pescheria: „Membrii familiei mele lucrează de mult timp la tarabele acestei piețe de pește vechi de secole. Când eram mic, am învățat să judec o piață de pește după mirosul său sau după lipsa acestuia, așa că este o sursă de mândrie pentru familie faptul că La Pescheria miroase a mare. Dacă stați într-un apartament (acum există multe Airbnb-uri în oraș), cumpărați telline, scoici mici, triunghiulare și colorate, și gătiți-le ca pe vongole, servite cu spaghete. Piața găzduiește și Antica Trattoria La Paglia, care hrănește vizitatorii și vânzătorii de peste 200 de ani. Restaurantul de pește are o rivalitate de lungă durată cu Rosanna’s – o recomandare răsunătoare în cărțile localnicilor. Interiorul său simplu nu este nimic special, dar fotografiile alb-negru care acoperă pereții oferă o privire nostalgică asupra trecutului istoric al localului.”
Giammona și Costa chioschi: „Aceste chioșcuri de băuturi răcoritoare servesc locuitorii din Catania de zeci de ani, iar toată lumea – inclusiv nonna – are o părere despre care este cel mai bun. Pentru mine, Giammona, fondat în 1912, are avantajul. Condus de Francesco Giammona, care a preluat afacerea de la tatăl său în anii 1980, chioșcul în stil art nouveau și-a păstrat barul original acoperit cu marmură și vitraliile. Deși meniul Giammona s-a extins în ultimii ani pentru a satisface gusturile turiștilor, băutura preferată a sicilienilor pentru a-și potoli setea este seltz al limone: apă minerală, suc de lămâie și un praf generos de sare. Vă rugăm să rețineți că, deși italienii acordă o mare importanță categoriilor de alimente, din motive misterioase, ei nu fac diferența între lămâi și lime – așa că spuneți dacă doriți limoni gialli (lămâi) sau limoni verdi (lime). Băuturile costă de la 1,50 € la ambele chioșcuri. Giammona este pe Instagram. Costa, Piazza Turi Ferro 20”.
Vezi articolul integral pe The Guardian