Restaurarea catedralei Notre Dame, o afacere de 700 de milioane de euro/ Catedrala va fi redeschisă pentru public pe 8 decembrie 2024

notre dame santier Foto: Saving Castles, Facebook

Săptămâna trecută, turla de la Notre Dame, încoronată de un cocoș de aur nou-nouț, și-a recăpătat locul în orizontul Parisului. Aproape 500 de meșteri sunt ocupați cu eforturile de reconstrucție, lucrând pentru a se asigura că monumentul parizian este gata pentru marea redeschidere pentru public peste mai puțin de un an, scrie CNN.

“Este fascinant să vezi cum se restaurează ceva de o asemenea valoare istorică”, a declarat Stephan Book, un turist care vizitează Parisul din Suedia împreună cu fiica sa și cu tatăl său în vârstă de 80 de ani. “Iar ambiția de a face totul în cinci ani”, a adăugat el, “este ca atunci când Kennedy a spus că (oamenii) vor merge pe Lună”.”

Cu ocazia unei vizite recente pe șantier, președintele Emmanuel Macron a promis că lucrările sunt “în grafic” pentru ca Notre Dame să se deschidă pentru public la 8 decembrie 2024, la cinci ani și șapte luni după incendiul care a distrus mari părți ale clădirii vechi de 860 de ani în aprilie 2019.

“Până la Jocurile Olimpice (în iulie), ne așteptăm să fi desfăcut partea superioară a turlei și să fi finalizat cea mai mare parte a acoperișului, astfel încât parizienii și vizitatorii din întreaga lume să poată vedea cât de aproape este catedrala de redeschidere”, a declarat Philippe Jost, de la Rebuilding Notre Dame de Paris (organismul public responsabil de conservarea și restaurarea catedralei), în fața Parlamentului francez, la 13 decembrie.

Deja, cei care admiră structura gotică din exterior sunt entuziasmați de perspectiva de a putea intra din nou în catedrală.

“Prima dată când am venit la Paris a fost acum 60 de ani, apoi acum 40 de ani”, a declarat tatăl lui Stephan, Göran Book, care își amintește că a intrat în Notre Dame la fiecare dintre vizitele sale anterioare la Paris. “Acum am 80 de ani”, a adăugat el. “Dacă voi mai fi în viață anul viitor, va trebui să mă întorc să văd redeschiderea”.

Un efort monumental

Potrivit site-ului Rebuilding Notre Dame de Paris, există aproape 250 de companii și ateliere de artă din întreaga Franță însărcinate să “lucreze la renașterea catedralei”. Printre aceștia se numără tâmplari, pietrari, constructori de schele, sculptori, aurari, sticlari și chiar constructori de orgi, care restaurează cele 8.000 de tuburi și 115 registre ale marii orgi de la Notre Dame, cea mai mare din Franța.

După incendiul din 2019, primii doi ani de muncă au fost dedicați punerii în siguranță a clădirii, finalizării studiilor de proiect și atribuirii licitațiilor. Apoi, faza de restaurare a început oficial în septembrie 2021.

În ultimele luni, cele mai vizibile progrese au fost făcute în ceea ce privește restaurarea cadrului acoperișului, a turlei și a marilor galerii superioare.

Alban Dubois, care lucrează ca ospătar la Cafe Panis, chiar peste drum de Notre Dame, a observat progresul zilnic de la ferestrele locului său de muncă. El se afla acolo, servind mesele, în ziua infamului incendiu și își amintește că a privit șocat cum flăcările se amplificau, iar ferestrele restaurantului său deveneau din ce în ce mai fierbinți. “Oamenii s-au adunat (în restaurant) și priveau neputincioși”, a spus el. “Unii oameni plângeau… Totul a fost foarte trist”.

Acum, Dubois așteaptă cu nerăbdare redeschiderea catedralei și prezice că o mulțime de oameni vor trece pe acolo pentru a o vizita. “Chiar dacă (Notre Dame) a fost aici de atâția ani, va fi un pic ca o inaugurare”, a spus el.

Potrivit lui Jost, se așteaptă ca 14 milioane de vizitatori “să se adune pentru a vedea rezultatele (restaurării)”.

Marcarea secolului XXI

În timp ce aspectul original al Notre Dame va fi restaurat, președintele Macron și-a exprimat, de asemenea, dorința ca secolul nostru “să își aibă locul printre multele altele care figurează în lucrările acestei catedrale”. La începutul acestei luni, el a anunțat un concurs pentru a permite artiștilor contemporani să recreeze șase dintre vitraliile de pe latura sudică a Notre Dame, pentru a “marca acest secol XXI”.

Într-o manieră la fel de comemorativă, numele generalului francez care a supravegheat reconstrucția Notre Dame înainte de a muri într-un accident de munte la începutul acestui an, a fost gravat în lemnul turlei. Jean-Louis Georgelin “va rămâne pentru totdeauna” parte din Notre Dame, a declarat Macron, care a luat parte personal la procesul de gravură pe 8 decembrie, ziua în care turla de stejar a catedralei și-a recăpătat locul.

Numele altor persoane care au luat parte la reconstrucția Notre Dame au fost, de asemenea, incluse permanent în noua catedrală. Un tub sigilat a fost plasat în interiorul cocoșului auriu montat în vârful turlei pe 16 decembrie, conținând un document care enumeră cele 2.000 de nume ale celor care au fost implicați în lucrări.

Costul reconstrucției Notre Dame este estimat la aproximativ 700 de milioane de euro. În total, 846 de milioane de euro au fost strânse din donații de la 340.000 de donatori din 150 de țări, potrivit Rebuilding Notre Dame de Paris.

Jost a declarat că toți banii donați care nu sunt cheltuiți pentru reconstrucție vor fi probabil folosiți pentru a “aduce beneficii catedralei” în alte moduri.

Foto: Saving Castles, Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *