Reuniune neprogramată la BCE pentru a analiza vulnerabilitățile și presiunile din sectorul bancar, în contextul actualelor turbulențe din piață

Redacția mart. 17, 2023 0 comentarii
BCE semn euro Frankfurt

Banca Centrală Europeană va avea vineri o reuniune neprogramată a Consiliului său de Supervizare pentru a discuta vulnerabilităţile şi presiunile din sectorul bancar al zonei euro, după recentele scăderi ale acţiunilor băncilor, a anunţat un purtător de cuvânt al BCE, informează Agerpres citând agenția Reuters.

Săptămâna aceasta, acţiunile băncilor au înregistrat scăderi semnificative, prima dată după prăbuşirea Silicon Valley Bank din Statele Unite, apoi după problemele Credit Suisse, care s-au atenuat abia după ce Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a confirmat că va împrumuta Credit Suisse 50 de miliarde de franci elveţieni (54 miliarde de dolari).

“Consiliul de Supervizare se întâlneşte pentru a face schimb de opinii şi pentru a furniza membrilor săi o actualizare a recentelor evoluţii din sectorul bancar”, a precizat purtătorul de cuvânt al BCE pentru Reuters.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că scopul întâlnirii este de a monitoriza lichidităţile din sectorul bancar al zonei euro şi de a urmări orice dificultăţi cu care s-ar putea confrunta orice bancă. Sursele nu se aşteaptă să fie anunţate decizii imediat după reuniune.

Joi şi vineri, acţiunile băncilor s-au redresat, chiar dacă Banca Centrală Europeană a decis joi să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *