Reuters: Se pregătește fuziunea Western Digital – Kioxia, o tranzacţie care ar crea un gigant în domeniul cipurilor de memorie

western digital sediu Sursa foto: Wikipedia

Western Digital este în negocieri avansate pentru o posibilă fuziune de 20 miliarde de dolari cu partenerul şi producătorul nipon de cipuri Kioxia, o tranzacţie care ar crea un gigant în domeniul cipurilor de memorie NAND, pentru a rivaliza cu grupul sud-coreean rival Samsung Electronics, scrie agenția Reuters citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Firmele ar putea ajunge la un acord până la mijlocul lunii viitoare, iar şeful companiei americane Western Digital va conduce entitatea combinată, susţin sursele.

Oficialii Kioxia Holdings Corp şi Western Digital nu au comentat speculaţia privind fuziunea.

Conform datelor firmei de cercetare TrendForce, Samsung domină peste o treime din piaţa cipurilor de memorie NAND, în timp ce Kioxia are o cotă de aproximativ 19% iar Western Digital de 15%. Alţi mari jucători sunt grupul sud-coreean SK Hynix Inc şi firmele americane Micron Technology Inc şi Intel Corp.

Pe fondul consolidării din industria cipurilor de memorie, Intel Corp a fost de acord să-şi vândă anul trecut divizia de cipuri de memorie NAND către SK Hynix Inc, pentru nouă miliarde de dolari în numerar, o tranzacţie în urma căreia grupul sud-coreean devine al doilea producător global de cipuri de memorie, în contextul majorării cererii.

Tranzacţia, care include şi o fabrică în China, reprezintă cea mai mare achiziţie de până acum a SK Hynix, care încearcă să-şi majoreze capacitatea de producţie a cipurilor NAND – care intră în componenţa dispozitivelor mobile, a cardurilor de memorie şi a serverelor.

De asemenea, SK Hynix va depăşi compania niponă Kioxia pe piaţa cipurilor de memorie NAND şi va reduce decalajul faţă de liderul pieţei, Samsung Electronics Co Ltd.

O eventuală fuziune între Western Digital şi Kioxia va fi atent analizată de autorităţile antitrust din câteva ţări, inclusiv din Statele Unite şi China.

Kioxia, vândută de Toshiba Corp în 2018 unui consorţiu condus de Bain Capital pentru 18 miliarde de dolari, a renunţat anul trecut la planurile de listare, în ceea ce ar fi fost cea mai mare Ofertă Publică Iniţială (IPO) din Japonia în 2020.

Joi, oficialii Kioxia au declarat pentru Reuters că analizează momentul adecvat pentru listare.

Toshiba, care încă deţine o participaţie de aproximativ 40,6% în Kioxia, a informat joi că nu este implicată în conducerea Kioxia şi nu este în poziţia de a comenta informaţiile privind fuziunea.

Miercuri, la Bursa de la New York, acţiunile Western Digital au închis în creştere cu 7,8%, evaluând compania la peste 20 de miliarde de dolari.

Sursa foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *