Rezervele valutare la BNR au crescut în aprilie cu 2,6 miliarde euro, la un nivel record de 38,3 miliarde euro

BNR, banca nationala, banca centrala

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au crescut cu 7% la sfârşitul lunii aprilie, la un nivel record de 38,304 miliarde euro, de la 35,709 miliarde euro la 31 martie, anunţă banca centrală.

„La 30 aprilie 2021, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 38,304 miliarde euro, faţă de 35,709 miliarde euro la 31 martie 2021. În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni: Intrări de 4,173 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 3,5 miliarde euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele; Ieşiri de 1,578 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăti de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele”, arată datele BNR.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,881 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2021 au fost de 43,185 miliarde euro, faţă de 40,497 miliarde euro la 31 martie 2021.

Plăţile scadente în luna mai 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 222 milioane euro.

Sursa foto: BCR

Comentarii

 1. Avem o rezervă valutară “record”!
  Nu o vad ca o mare realizare cat se constituie si din împrumuturi externe.
  E o imagine in dinamica, poate fi o supapă dar nu e un lucru sănătos.
  Analiza analizei !

 2. Apărarea unei ținte de curs la € poate fi un lucru bun dar de fapt prelungeste boala unei economii care nu poate fi reformata.

  Aparatul bugetar stufos se mentine, împrumuturile statului sunt in cascada, importul depaseste net exportul si in mod normal ar trebui ca acest curs sa reflecte starea reală.

  Lăsat liber sa floteze poate ca natural ar bubui pe undeva, ceva si statul ar fi fortat sa se reformeze.
  Asa s-ar cere!
  Terapia de soc!

  Or acum si aici se vede ca creşterea rezervei se datorează în principal împrumutului de pe pieţele externe, iar lipsa a cca 800 900 mii de euro se datorează în principal intervenţiilor BNR în piaţă pentru a apăra deprecierea leului.

  Poate ca o depreciere prea accelerată a leului ar putea afecta datoriile în euro, iar economisirea populaţiei, majoritar în lei ar avea de suferit urmare decapitalizarii.
  Sau emotiile care apar si se propaga legate de deprecierea cursului.

  De undeva, cineva trebuie sa înceapă reformarea României.
  Programul de guvernare a varza!
  PNRR care va sa zica nu exista!
  Nu se mai produce nimic in Romania!
  Nici macar bitum pentru autostrăzile care nu se mai fac o data!
  Despre irigații s-a vorbit un an ca se vor face prin PNRR.
  Nici nu inteleg problema nici dimensiunea operației de creeare a unui sistem de irigatii.
  Pe buna dreptate sunt respinse asa zisele proiecte.

  Cres ca acest dus rece cu un curs liber si real ar asana problemele evocate mai sus.
  Altfel se prelungeste boala si politicienii si acolitii lor au un singur scop – jaful!
  Lăsați cursul liber!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.