Rezolv Energy, producător independent de energie verde, construiește două parcuri eoliene în România, cu o capacitate totală de până la 600MW

Redacția dec. 19, 2022 0 comentarii
eoliene Rezolv Energy

Rezolv Energy, producător independent de energie verde în Europa Centrală și de Sud Est, aflat în portofoliul Actis, un investitor global în domeniul infrastructurii sustenabile, anunță că va construi două parcuri eoliene onshore în România, cu o capacitate combinată de până la 600MW.

Având același punct de conectare la rețea, cele două noi parcuri eoliene vor fi amplasate în comunele Adamclisi și Deleni din județul Constanța din România. Amplasamentele vor beneficia de resursele eoliene naturale excepționale ale regiunii, de terenul plat și de interconectarea energetică. Odată ce vor fi operaționale, parcurile eoliene vor genera suficientă energie curată pentru a alimenta peste 332.000 de locuințe și pentru a evita aproximativ 220.000 de tone de CO2e anual.

Proiectele vor fi dezvoltate în parteneriat cu Low Carbon, companie privată de investiții și gestionare a activelor dedicată dezvoltării și operaționalizării proiectelor de energie regenerabilă.

Low Carbon administrează proiectele Adamclisi & Deleni încă din 2020, când investitorul a intrat pentru prima dată în tranzacție cu dezvoltatorii locali și Nero Renewables NV. Rezolv a achiziționat acum o participație de 51% din proiecte, care ar trebui să ajungă la închiderea financiară în a doua jumătate a anului 2023.

Aceasta este cea de-a treia tranzacție importantă a companiei românești de la înființarea sa în august 2022. Împreună cu parcul eolian de 450MW Vis Viva și cu parcul solar de 1.044MW de la Arad, recent anunțate de Rezolv, afacerea are acum peste 2GW de proiecte de energie regenerabilă în stadiu avansat de dezvoltare.

Rezolv s-a lansat la începutul acestui an, fiind susținută de 500 de milioane de euro de la Actis, un investitor global în infrastructura durabilă. Compania își propune să construiască un portofoliu de mai mulți gigacalorii de energie eoliană, solară și de stocare a energiei în Europa Centrală și de Sud-Est, preluând proiecte de energie regenerabilă din faza finală de dezvoltare prin construcție și până la exploatarea pe termen lung. Acesta va furniza energie curată fără subvenții, la un preț stabil și pe termen lung, pentru utilizatorii comerciali și industriali, precum și pentru alți consumatori, care operează în întreaga regiune.

„Companiile și guvernele din întreaga lume favorizează din ce în ce mai mult adoptarea de energie regenerabilă curată, rentabilă și rapid de construit. Cu peste 2GW de energie regenerabilă în curs de dezvoltare, suntem mândri să jucăm un rol crucial în diversificarea și creșterea securității aprovizionării, reducând în același timp dependența Europei Centrale și de Est de sursele de energie neregenerabilă, afirmă Jim Campion, director executiv, Rezolv Energy.

„Proiectele Adamclisi și Deleni vor contribui, de asemenea, în mod semnificativ la propria ambiție a Low Carbon de a construi 20 GW de noi capacități de energie regenerabilă și de a ajunge la zero net, până la sfârșitul deceniului. Suntem încântați să realizăm proiectul în parteneriat cu Rezolv Energy, ca parte a angajamentului nostru comun de a genera investiții durabile la scară largă în beneficiul generațiilor viitoare”, spune Roy Bedlow, director executiv la Low Carbon.

„Acest anunț demonstrează angajamentul nostru de a susține ambiția Rezolv de a construi un portofoliu multi-gigawatt de energie eoliană, solară și energetică în următorii ani, ajutând companiile și comunitățile din întreaga regiune să își satisfacă nevoile energetice prin generarea de energie curată, regenerabilă, care sprijină obiectivele Net Zero, afirmă Jaroslava Korpanec, Partener și Director pentru Europa Centrală și de Est la Actis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *