ROMAERO vinde un bloc din Băneasa unde este sediul PSD București. În acte, clădirea figurează drept „cămin nefamiliști”

PSD sector 1

ROMAERO, companie din subordinea Ministerului Economiei, vinde clădirea din bulevardul Ion Ionescu de la Brad (zona Băneasa sector 1), blocul cu trei etaje fiind sediul PSD București, descris în acte drept „cămin nefamiliști”. Potrivit evaluării de la sfârșitul anului 2021 căminul de nefamiliști are o valoare contabilă de 4,9 milioane lei, iar terenul de 2.500 de mp valorează 6,5 milioane lei.

Planul de Restructurare ROMAERO menționează închiriere/vânzare. Pe 27 septembrie, Adunarea Generală a Acționarilor a decis vânzarea mai multor active, reprezentând terenuri și clădiri din sectorul 1. Este vorba despre patru terenuri de peste 10.000 mp în strada Nisipoasa, o creșă de 341 mp în strada Belizarie și două blocuri pe strada Ion Ionescu de la Brad, cămine de nefamiliști. În unul dintre cele două blocuri funcționează și sediul PSD București. Fiind licitație deschisă, PSD ar putea practic să-și cumpere sediul.

Nu poate fi o coincidență de adresă/cadastru, pentru că, la adresa indicată, în 2021, Gabriela Firea îi invita pe bucureșteni să participe la referendumul pentru demiterea primarului Sectorului 1 Clotide Armand.

„Îi invit pe cetatenii sectorului 1 sa vina sa semneze in numar cat mai mare pentru demiterea primarului incompetent si cocotat in functie prin furt! (Sediul PSD București și Sectorul 1 – strada Ion Ionescu de la Brad, nr 1, Sector 1). Sa plece acasă cei care i-au mintit pe oameni, cei care au demonstrat ca nu le pasa de problemele lor!”, spunea Gabriela Firea.

PSD și Romaero SA au încheiat, în anul 1993, pe o perioada de zece ani, un contract de asociere privind un imobil din strada Ion Ionescu de la Brad. În anul 2002, între partidul Social Democrat si SC Romaero SA – RA Romatsa a fost încheiat un contract de asociere, privind cesionarea tuturor drepturilor si obligațiilor survenite in urma contractului din 1993, potrivit site-ului avocatura.com. În 2005, la doi ani de la expirarea celor zece ani de la încheierea contractului de asociere, Romatsa SA a cerut in înstanta evacuarea Partidului Social Democrat din sediul din Ion Ionescu de la Brad, cerere respinsă. În 2017, pentru sediul din Băneasa, PSD plătea o chirie modică, de doar 1.500 de euro/lună, potrivit Cotidianul.

ROMAERO descrie litigiul pentru sediul PSD în raportul din 2020: 

Asociere ROMAERO S.A. în participațiune cu PSD
Litigiul care a format obiectul Dosarului nr. 9540/3/2005 având ca obiect evacuarea PSD din imobilul aparținând ROMAERO a fost închis, în sensul că decizia pronunțată de către ICCJ este irevocabilă. Soluția dispusă în acest dosar a fost în sensul în care ROMAERO a trebuit să respecte dispozițiile Deciziei nr. 135/08.04.2013, prin care, Curtea de Apel București:
– a respins ca nefondat apelul formulat de ROMAERO împotriva Sentinței Civile nr. 14054/29.12.2010 pronunțată de către Tribunalul București în judecarea fondului cauzei;
– a admis apelul formulat de PSD;
– a schimbat în parte sentința atacată în sensul că a obligat ROMAERO să respecte dispozițiile contractului de asociere, în sensul prelungirii duratei acestuia până la recuperarea sumei de 4.558.550 lei (RON), reprezentând cheltuieli efectuate de PSD cu punerea în stare de funcționalitate a imobilului situat în București, B-dul. Ion Ionescu de la Brad nr. 1, sector 1.
– a constatat un drept de retenție în ceea ce privește suma de 4.558.550 lei (RON);
– a păstrat celelalte dispoziții ale sentinței atacate;
Ca atare, tinand seama de dispozițiile deciziei civile aflate în discuție, contractul de asociere nr. CA004/11.10.1993 semnat între ROMAERO și ROMATSA, cesionat ulterior de către PSD prin contractul nr. 11424/12.08.2002 continuă să își producă efecte juridice, în sensul că instanța a obligat, societatea noastră, așa cum am arătat mai sus, să prelungească durata acestuia până la recuperarea sumei de 4.558.550 lei reprezentând cheltuieli efectuate de PSD cu punerea în stare de funcționalitate a imobilului situat în București, Bdul. Ion Ionescu de la Brad nr. 1, sector 1. Prin tranzactia nr. 6123/06.10.2015 ROMAERO și PSD au reglementat situatia actuală a asocierii, în sensul că au stins prin compensare obligații reciproce, valoarea dreptului de retenție deținut de PSD reducându-se astfel la suma de 1.520.092,39 lei. Și din aceasta sumă părțile au fost de acord cu compensarea lunară a nivelului de chirie prevazut la art. 11 din contractul de asociere în cuantum de 7.544 USD/luna (fara TVA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *