Româncele, mai prezente în sectorul IT decât femeile din alte țări. Rectorul Universității Politehnice Timișoara: „Au idei bune, sunt creative și au pătruns destul de bine într-o lume care era considerată a bărbaților”

telemunca-teleworking-computer-calculator-Pexels-e1604673995101

Procentul de femei angajate în companiile IT în România diferă mult de cel din Europa. Dacă la nivel occidental, în medie, procentul de angajați de sex feminin din companiile IT este de 22-25%, în filialele din România ale acelorași companii procentul se situează între 37-40%, arată discuțiile Universității Politehnica Timișoara cu reprezentanții multinaționalelor din vestul țării.

Procentul femeilor care lucrează în IT s-a îmbunătățit în toată Europa, însă în România creșterea este mai mare datorită cererii crescute de specialiști, în piața muncii, potrivit specialiștilor universității.

Raportul genurilor începe să se echilibreze în universitățile tehnice

Numărul persoanelor de sex feminin care devin studente la Universitatea Politehnica Timișoara a crescut de la an la an, mai ales în domeniile specifice zonei IT. Aceasta echilibrare a avut loc din considerente economice, pentru că joburile din IT sunt foarte bine plătite și atunci devin atractive. De altfel, piața muncii a cerut tot mai mulți specialiști, iar accesul la informație este mult mai facil, indiferent de gen. Prin urmare, am asistat la o creștere a numărului de absolvente, lucru care a dus la schimbarea concepției că universitățile tehnice se adresează doar bărbaților.

În momentul de față patru din zece persoane care finalizează studiile în IT la Universitatea Politehnica sunt de sex feminin, în comparație cu trei din zece cum era în trecut. Daca luăm în considerare faptul că atunci erau studii de 5 ani, echivalate acum ca absolvent de nivel licență plus masterat putem vorbi o creștere de peste 40% a procentului absolvenților de sex feminin din facultățile inginerești de IT.

„Ele preferă în general tot ce înseamnă dezvoltare de software. Putem vorbi de manager de proiect, inginer software, programator, testor QA. Au idei bune, sunt creative și au pătruns destul de bine într-o lume care era considerată a bărbaților. Peste tot procentele s-au îmbunătățit, dar este evident că în România, față de zona occidentală, creșterea este mult mai mare. Companiile din occident își îmbunătățesc acești coeficienți prin achiziția de companii în România, lucru ce constituie unul dintre avantajele pieței de aici, dincolo de cele legate de costuri”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

În ceea ce privește competivitatea, specialiștii Universității Politehnica Timișoara au observat că studentele au devenit foarte interesate de participarea la concursuri și hackhatoane. Vorbim despre competiții care pun accent pe creativitate și dezvoltare de concepte unice, la care numărul participantelor a fost în creștere.

„Acesta este de fapt primul contact al lor cu companiile. Multe firme sponsorizează concursurile și le observă abilitățile. Având în vedere nevoia de specialiști din piață, companiile sunt bucuroase să observe interesul acestora pentru că rezultatul final reprezintă un bazin mai mare de recrutare.  Dacă în trecut angajarea în IT putea să aducă un avantaj unui bărbat, în comparație cu o femeie, în prezent consider că genul nu te mai poate dezavantaja la angajarea în această industrie”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Femeile au o abordare mai serioasă și o atenție crescută la detalii

„Doamnele și domnișoarele sunt mai atente în proiectele în care lucrează, au o atenție sporită la detalii și o capacitate de efort mai mare – cam așa le-au caracterizat superiorii lor. Au și abilități empatice sau de comunicare, care le pot face manageri valoroși, ce pot aduce un aport semnificativ la creșterea economică. Totuși principala problemă este, momentan, prezența redusă în funcții de conducere.  Pe de altă parte, aceste posturi sunt pe o perioadă mai lungă, însă cum a crescut numărul specialistelor în IT, mă aștept ca și numărul femeilor care ocupă poziții de management sau top management să crească în următorii ani”, a concluzionat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Foto: Telemuncă / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *