România ”digitală”: Achiziție centralizată de 3,6 miliarde de coli de hârtie pentru instituțiile de stat din toată țara

dosare, birocratie Sursa foto: Pexels

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat în SICAP o licitație cu o valoare maximală de 106 milioane lei pentru achiziționarea de coli de hârtie A3 și A4 pentru o mie de instituții de stat din toată România.

În descrierea licitației e trecută și componenta cantitativă: “Cantitatea minimă estimată a AC este de 3.812.603 topuri din care 3.728.128 topuri hârtie A4 si 84.475 topuri hârtie A3. Cantitatea maximă estimată a AC este de 7.333.736 topuri din care (7.061.641 top hârtie A4 si 272.095 top hârtie A3)”. Cele 7,3 milioane de topuri de hârtie vor fi folosite pentru fotocopiere și xerox, arată ONAC.

La o cantitate de 500 de coli, atât cât este conținutul unui top standard, de tipul celor cerute, atât A3 cât și A4, ar rezulta că ONAC dorește să cumpere până la 3,6 miliarde de coli de hârtie pe care să le “împrăștie” pe la toate instituțiile de stat.

Contractul scos la licitație este tip cadru, împărțit în 7 contracte subsecvente, pe zone geografice din țară, firmele interesate putând depune licitație pentru un contract subsecvent sau mai multe. ONAC estimează un cost mediu de 2,79 euro pe topul de hârtie A4 și 5,29 euro pe topul de hârtie A3.

Livrarea topurilor se face pe o perioadă începând de la semnarea contractului (estimat 1 noiembrie 2021) și până la sfârșitul anului 2023, la sediile ONAC desemnate pe zonele geografice.

Ofertele se pot depune până în 27 iulie. Criteriile de departajare a câștigătorului sunt 2: prețul ofertei(85%) și prezentarea unei etichete PEFC (Programul pentru Aprobarea Certificării Forestiere)/FSC (Forest Stewardship Council) sau echivalent(15%).

Trebuie precizat că achiziția de hârtie pe care o face acum ONAC nu preuspune că, individual, fiecare dintre entitățile de stat nu pot cumpăra și ele, la rândul lor, hârtie. Acelea sunt alte licitații, care, în mod normal sunt urcate în SICAP.

ONAC este înființată din 2018 și este în subordinea Ministerul Finanțelor și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.  Scopul ei este să asigure o abordare centralizată a achizițiilor de stat, printer motive fiind un control mai efficient al resurselor alocate dar și posibilitatea de a obține prețuri mai bune din piață. Aici este Nota de Fundamentare ce însoțește OUG ce a înființat ONAC.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *