România, după 15 ani de la intrarea în UE: a primit cu aproape 45 miliarde euro mai mult decât a contribuit la bugetul uniunii

Redacția ian. 26, 2022 0 comentarii
bani, POCU, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

România a primit, în cei 15 ani care au trecut de la aderarea la UE, în 2007, cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene, relevă datele analizate de Profit.ro.

Sumele primite de la bugetul UE au ajuns, la finalul lunii decembrie a anului trecut, la 68,75 miliarde de euro, în timp ce contribuţia cumulată pentru această perioadă este de 24 miliarde de euro. Această sumă reprezintă fonduri accesate de România prin bugetele multianuale ale UE.

La acestea se adaugă alte 2 miliarde de euro prin NextGenerationEU (2021-2023), din care 1,85 miliarde de euro este suma încasată în decembrie anul trecut ca avans din granturile aferente PNRR, iar 123 milioane de euro reprezintă asistenţă de redresare pentru coeziune (ReactEU).

Fondurile europene au reprezentat în aceşti 15 ani una dintre sursele importante de finanţare pentru proiecte derulate de autorităţi, locale sau centrale, dar şi de mediul privat.

Sursa: Facebook/ Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.